Foto: Antonio Sempere / Zuma Press / Profimedia

Grupe za ljudska prava osudile su u subotu vraćanje maloletne dece bez pratnje iz španske severnoafričke enklave Seute nazad u Maroko i pozvale na trenutno zaustavljanje, kako su navele, nezakonite deportacije.

Portparol Amnesti Internešnela Anhel Gonsalo rekao je da je deportacija maloletnika koja je počela u petak nastavljena i danas.

Španski radio „Cadena Ser“ javila je da je do sada 15 dece deportovano iz Seute.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministarstvo unutrašnjih poslova i španska policija nisu odgovorili na zahteve za komentar.

„Pisali smo Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtevajući da odmah zaustave proterivanje i tražimo transparentnost u njihovim postupcima“, rekao je Gonsalo, dodajući da su predstavnici AI razgovarali sa tužiocima jer „se proterivanjem krši međunarodno pravo“.

Španija je zakonski obavezna da brine o mladim migrantima sve dok se ne pronađu njihovi rođaci ili dok ne napune 18 godina.

Međunarodna organizacija za zaštitu dece „Save the children“ je pozvala španske vlasti da procene potrebe svakog deteta i da zaustave masovnu deportaciju.

Prema podacima Sejv d čildren-a, oko četvrtine maloletnih migranata koji se nalaze u Seuti je pretrpelo zlostavljanje u svojoj domovini.

Stotine maloletnika bile su među 10.000 ljudi koji su koji su plivajući ili preskakanjem granične ograde stigli u maju u Seutu, jednu od enklava Španije na afričkoj obali Sredozemnog mora. Većina migranata je vraćena nazad u Maroko.

U pozadini najnovijeg ogromnog priliva migranata je porast tenzija u odnosima Madrida i Rabata zbog dolaska vođe pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare u Španiju u aprilu. Španija je dozvolila Brahimu Galiju dolazak u Španiju radi lečenja, on je ušao sa alžirskim pasošem i pod lažnim imenom. Gali je na čelu pokreta koji se bori za nezavisnost Zapadne Sahare od kada je Maroko pripojio tu teritoriju 1970-ih.

Rabat je ocenio kao neprihvatljivu dozvolu Španije da on dođe na lečenje i opozvao svog ambasadora iz Madrida.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar