Foto:EPA-EFE/BALLESTEROS

U španskom parlamentu počela je danas rasprava o predlogu za glasanje o nepoverenju levičarskoj vladi premiijera Pedra Sančesa koji je podnela ekstremno desničarska partija Voks (Vox).

Predlog nema šanse da bude izglasan pošto Voks ima 52 poslanika od ukupno 350 u parlamentu, prenosi agencija Frans pres.

Pročitajte još:

Parlament će danas slušati argumente za i protiv izglasavanja nepoverenja, pre nego što se predlog stavi na glasanje u četvrtak.

Partija Voks smatra da Sančesova vlada mora da ode zbog slabog rukovodjenja pandemijom.

Vodeća opoziciona stranka konzervativna Narodna partija već je saopštila da neće podržati Voks, a bez njihovih glasova predlog nema šanse da prodje.

„Sa žrtvama, epidemijama i infekcijama istina je da je ovaj predlog o glasanju o nepoverenju gubitak vremena“, rekao je generalni sekretar Narodne partije Teodroro Garsija Egea pre početka rasprave.

Mnogi analitičari smatraju da je predlog način da Voks pojača pritisak na Narodnu partiju. Narodna partija je bila vrlo kritična prema Sančesu ali porast popularnosti Voksa poslednjih godina ostvaren je na uštrb te španske tradicionalne desničarske stranke. Sada stranka mora da bira izmedju jednog i drugog suparnika.

Španija je na putu da postane prva zemlja u Zapadnoj Evropi koja će dostići milion slučajeva zaraze korona virusom. U zemlji je potvrdjeno 34.000 umrlih od kovida-19.

„Sančesova vlada je najgora na svetu koja se suočavala sa korona virusom“, rekao je šef Voksa Santjago Abaskal u donjem domu španskog parlamenta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar