Foto: EPA-EFE/Sergio G. Canizares

Španija uvodi restriktivne mera zbog povećanog širenja koronavirusa. Policija će od ponedeljka kontrolisati izlaske i ulaske stanovnika u nekim delovima Madrida i okoline, čija će aktivnost biti prisilno ograničena kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Regionalna vlada Madrida najavila je u petak posebne mere u 26 područja samog grada te u 11 predgrađa, uglavnom na jugu i jugoistoku gde tradicionalno žive siromašniji građani i migranti.

Stanovnici uhvaćeni u kršenju odredbe biće kažnjeni sa 600 evra, a finansijske sankcije mogu ići sve do 600.000 evra što se uglavnom odnosi na poslovne objekte. Iz tih delova grada biće zabranjeno izlaziti, ali i ulaziti u njih u idućih 14 dana.

Prolaz će biti dopušten jedino ljudima koji moraju da idu na posao (a da ga ne mogu obavljati od kuće), onima na putu u domove zdravlja i bolnice, banke, škole i obrazovne ustanove, kao i onima koji odlaze da čuvaju uzdržavane osobe.

Foto: EPA-EFE/ATIENZA

Restorani i kafići moraju da smanje kapacitet za 50 posto i ne smeju da poslužuju na šanku, a dvostruko manje ljudi će primati trgovine, autoškole, sportski centri i hoteli. Parkovi će biti zatvoreni.

“Ovo je nužno kako ne bismo morali da proglasimo vanredno stanje i uvedemo karantin (za čitavu pokrajinu Madrid). To bi značilo ekonomsku katastrofu”, rekla je Isabel Dias Ajuso, predsednica pokrajine Madrid, na konferenciji za medije.

„Zaraza se širi na druženjima u porodičnom okruženju i među prijateljima“, dodala je ona.

U petak naveče se na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol okupilo oko 200 demonstranata protiv mera tvrdeći kako se njima provodi segregacija i stigmatizuju stanovnike iz tih četvrti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar