Milojko Spajić Foto:R.R./ATAImages

Premijer Crne Gore Milojko Spajić ponudio je večeras opozicionim partijama predlog sporazuma o popisu stanovništva, javljaju ''Vijesti''.

Dokument je izradila crnogorska vlada, ali iz nje i vladajućih stranaka nisu mogli da potvrde da ga je Spajić uputio opoziciji, prenosi podgorički list.

Izvor “Vijesti“ navodi da je Spajić prihvatio sve što je opozicija tražila i da je to uneto u predlog sporazuma.

U predlogu sporazuma nema nikakvih podataka o terminu sprovođenja popisa, a prema vladinoj uredbi, trebalo bi da bude sproveden od 30. novembra do 15. decembra.

Na pitanje zašto u dokumentu nema termina popisa, sagovornik “Vijesti“ odgovara da je opozicija od početka tvrdila da je to nevažno i da su im bitni kontrolni mehanizmi.

„Čim se oni uspostave, može se krenuti u sprovođenje popisa – kad god to bilo“, rekao je on.

Crnogorski mediji su objavili tekst predloga „Sporazuma o uslovima za održavanje popis stanovništva, domaćinstava i stanova“ u kojem se navodi da je cilj jačanje demokratije, a on se bavi načinom održavanja popisa „koji će garantovati dobijanje relevantnih i preciznih podataka priznatih od strane svih relevantnih subjekata u Crnoj Gori“.

Pored toga, u sporazumu su navedeni detalji o kontroli unosa podataka, kao i da je zabranjen uticaj političkih partija tokom sprovođenja popisa.

„Političke partije se obavezuju da neće ni na jedan način voditi predpopisne kampanje i na taj način uticati na rezultate popisa. Političke partije se obavezuju da, shodno demokratskim principima i slobodnoj volji građana, poštuju slobodno izraženu volju“, navodi se u sporazumu.

Sporazumom se uvodi i dodatna kontrola ručnog brojanja podataka o nacionalnosti, veri i jeziku kao kontrolnom mehanizmu provere rada softvera na reprezentativnom uzorku, „uz strogo poštovanje dva najznačajna principa rada zvanične statistike: profesionalna nezavisnost i zaštita individualnih podataka“.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar