Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Da li će Nemačka tražiti reformu Evropske unije pre proširenja zemljama članicama zapadnog Balkana, od kojih neke na to čekaju duže od 20 godina, pitanje je koje bi se moglo postaviti nakon što je nemačka vlada objavila govor kancelara Olafa Šolca, održan u Pragu krajem prošle godine, a povodom rata u Ukrajini.

Savezna vlada Nemačke je govor objavila juče a, kako se navodi, Šolc je tada rekao da bi pre proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, za koje je rekao da na prijem čekaju više od 20 godina, kao i primanje Ukrajine i Moldavije, trebalo reformisati samu EU.

POGLEDAJTE JOŠ:

„EU koja će biti proširena na 30 ili 36 članica, bi morala poboljšati strukture za donošenje odluka, kako bi bila sposobna da deluje. Tamo gde je danas potrebna saglasnost svih članica, pojačava se rizik da bi sa svakom novom primljenom članicom jedna jedina zemlja mogla ulaganjem veta sprečiti donošenje odluka“, rekao je Šolc, objavljeno je na sajtu nemačke vlade, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Iako je govor održan pre nekoliko meseci, indikativno je, piše list, da je objavljen tek juče, što bi moglo da znači da će Nemačka tražiti da se u narednom periodu, pred početak predpristupnih pregovora, intenzivira dijalog sa ostalim zemljama članicama EU da se ukine veto na odluke koje odnose na spoljnu politiku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar