Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Dokumentarac "Jeffrey Epstein: Filthy Rich" je šokantan. Mučno ga je gledati, iako je priča većim delom već bila poznata javnosti: milijarder koji je vodio prljavi lanac podvođenja maloletnica drugim bogatim i moćnim muškarcima je otkriven, zatvoren, a onda je - zvanično, makar - izvršio samoubistvo. Ipak, četvorosatni film na Netfliksu otkriva i dosad nepoznate detalje o prijatelju Bila Klintona, princa Endrua i Donalda Trampa koji se zamalo izvukao uprkos trgovini belim robljem, seksualnom zlostavljanju dece i onoj staroj da "para vrti gde burgija neće".

Džefri Epstajn je zvanično preminuo u svojoj 66. godini u njujorškom zatvoru, prošlog avgusta, pošto je prema zvaničnim podacima izvršio samoubistvo vešanjem. Uhapšen je nepunih mesec dana ranije, u julu 2019. godine i njegova smrt je značila da žrtve nikada neće dočekati pravdu. Stvar je sa njim bila jasna, krivica nije bila upitna, iako nije zvanično osuđen, ali su iza njega svejedno ostali repovi – najpre oni o čitavom krugu prijatelja i poznanika upletenih u pedofilski lanac koji je Epstajn vodio.

Optužbe protiv Epstajna su duboko uznemirujuće. U periodu od 2002. do 2005. godine, on je “seksualno eksploatisao i zlostavljao desetine maloletnih devojčica”, od kojih su neke imale svega 14 godina, a mnoge od njih bile su “naročito ranjive”. Kako bi “održao zalihe žrtava i snabdevao se njima” nekim devojčicama je plaćao da “regrutuju nove devojčice koje će na sličan način biti zlostavljane”, stvorivši tako “ogromnu mrežu maloletnih žrtava”.

Lisa Brajant, autorka dokumentarca, razgovarala je sa ženama koje su Epstajnove žrtve optužile za seksualno zlostavljanje o njegovom privatnom ostrvu, bizarnim seksualnim navikama, ozloglašenom „Lolita ekspresu“, ali je udarila u zid koji Epstajnove saučesnike i sada štiti – nagodbu sa tužilaštvom koju je Epstajn sklopio 2008. godine.

Epstajn je prvobitno optužen kada su ga lokalnoj policiji prijavili maloletna devojčica i njeni roditelji tvrdeći da je Epstajn devojčicu primorao na pružanje erotske masaže, a zatim joj platio za to.

Oglasile su se i druge žrtve i slučaj je na kraju preuzeo FBI koji je 2007. pripremio dokument na 53 strane u kojem se navodi da je milijarder iz svoje vile na Floridi organizovao seksualnu piramidalnu šemu u kojoj je učestvovalo najmanje 40 maloletnih devojčica, ali Epstajnu je ponuđena nagodba: optužnica je odbačena, a on se izjasnio krivim samo zbog korišćenja usluge prostitucije, što praktično znači da su podvođena, zlostavljana deca u očima zakona izjednačena sa odraslim seksualnim radnicima. Epstajn je, umesto na doživotnu kaznu, osuđen na 18 meseci zatvora, a otpušten je pet meseci pre isteka zatvorske kazne. Za vreme služenja kazne, bilo mu je dozvoljeno da šest dana nedeljno, 12 sati dnevno, iz zatvora odlazi u kancelariju. Vodio je svoj investicioni fond na izdržavanju zatvorske kazne. Istraga je obustavljena, a svim saučesnicima je garantovan imunitet.

Teorija o ubistvu

Otuda potiču sumnje da nije izvršio samoubistvo, već da je ubijen. Autopsija je pokazala da je smrt usledila zbog preloma vrata do kojih, istina može doći i prilikom ubistva davljenjem, ali i usled samoubistva vešanjem.

Dokumentarac se osvrće i na sumnje o ubistvu, a a jedna od žena koje su optužile Epstajna ispričala je da je svaki kutak njegove kuće bio pod nadzorom kamera – sobe za masažu, spavaće sobe, kupatila – i da joj je jednom rekao: „Ljudi mi duguju usluge.“

Foto: Uma Sanghvi / Zuma Press / Profimedia

Klasičan sistem ucene koji mu je, kako neki veruju, došao glave. Niko ne raspolaže bilo kakvim dokazima u prilog teoriji o ubistvu, ali je izvesno da malo ko veruje da bi čovek poput njega sebi oduzeo život.

Ostrvo orgija

U dokumentarcu se pojavljuje Sara Rensom koja prepričava scene seksa sa „ostrva orgija“ – kažu da mu je sam Epstajn nadenuo taj nadimak – na Karibima na koje su odvođene devojčice. Ona je ispričala da je Epstajn silovao jednu od devojčica pred svima, dok su se ostale pravile da ne vide, a da je prve noći koju je provela na ostrvu silovao i nju. To se ponavljalo svake noći, a Sara je čak pokušala i da pobegne, mada je bila pod neprekidnim nadzorom.

https://www.youtube.com/watch?v=76jv5vdNtjA

Jedna od žrtava 2015. godine tvrdila je da je bila Epstajnova “seksualna robinja”, a da je na Devičanskim ostrvima bila prinuđena da učestvuje u “orgijama sa drugim maloletnim devojčicama”. Takođe je tvrdila da je bila prinuđena na seksualne odnose sa princom Endruom dok je još uvek bila maloletna.

Epstajn je, prema pisanju medija, sa ostrva vodio svoje misteriozne ofšor kompanije, a Malo ostrvo Svetog Džejmsa brzo je dobilo interni nadimak Malo ostrvo Svetog Džefa; meštani su ga, ipak, nazivali Pedofilsko ostrvo.

Na ovom ostrvu Epstajn je podigao pet kuća, lagunu sa flamingosima, posadio palme, a opsluživalo ga je 70 ljudi. Pre nego što je otišao u zatvor – ako se to moglo nazvati odlaskom u zatvor – započeo je renoviranje ostrva, zamislivši da na njemu sagradi biblioteku sa 90.000 naslova, japansko kupatilo i ono što je on nazivao “Zigfild” bioskopom.

Ko je rekao Klinton?

Foto:EPA-EFE/Thais Llorca

Epstajnov privatni avion – kojim su putovali Bil Klinton, a navodno i princ Endru, Kevin Spejsi i Donald Tramp – nazvan je “Lolita ekspres”. Klinton se naravno pravio lud i rekao da ne zna ništa o “užasnim stvarima” koje je počinio Epstajn, a njegov portparol saopštio je da je gospodin Klinton “Lolita ekspresom” leteo svega četiri puta, strogo poslovno. Mediji su potom objavili da je bivši američki predsednik Epstajnovim privatnim avionom leteo najmanje 26 puta.

Epstajnova decenijama duga saga je, kako je producent dokumentarca rekao za Gardijan, najveći dokaz toga kako neko može da iskoristi svoj novac i moć da iskrivi percepciju javnosti i obezbedi sebi skandaloznu nagodbu uprkos svemu što je učinio. Filthy Rich je u krajnjoj instanci upravo priča o perverznoj izvitoperenosti američkog pravosudnog sistema u kojem neko kao Epstajn može da plati sebi put napolje. Zato je i sada – kao i kada su optužbe prvi put iznete, možda čak i više – potresno slušati o tome.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar