Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Dve snažne eksplozije odjeknule su u ruskim vazdušnim bazama gde su se pripremali veliki napadi na Ukrajinu. Sumnja se da je bespilotna letelica pala na vazduhoplovnu bazu Engels 2 kod Saratova i da su tom prilikom oštećena dva dalekometna bombardera Tu-95.

Istog dana, u 6.30 ujutro, prijavljena je još jedna eksplozija na ruskom vojnom aerodromu u blizini grada Rjazanja, oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve. Nakon eksplozije rezervoara za gorivo došlo je do požara.

Ruski TASS prenosi da su tri osobe poginule, a najmanje petoro je povređeno. Ruski list MK javio je da je eksplozija rezervoara za gorivo oštetila i jednu letelicu.

„U mojoj kući je sve odletelo sa polica. Mislio sam da će prozori izleteti. Užas. Živimo nedaleko od zone poletanja“, rekao je jedan stanovnik.

U napadu su stradale tri osobe, a pet je ranjeno.

Kijev nije preuzeo odgovornost za napade, ali se veruje da stoji iza desetina sličnih napada na ruske vojne baze i skladišta snabdevanja.

Satelitski snimci dokazuju pripremanje napada

Da su sa ovog aerodroma pripremani napadi pokazuju satelitski snimci objavljeni prošle nedelje na kojima se vide bombarderi u bazi Engels koji se pripremaju za još jedan napad na Ukrajinu.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na fotografijama se vidi kako avioni Tu-95 i Tu-160 sipaju gorivo i naoružani krstarećim raketama. Vojni analitičari su upozorili da će napad „velikih razmera” na Ukrajinu i njene ranjive energetske mreže verovatno biti „neizbežan”.

Inače, aerodromi Engels-2 i Rjazanj su van dometa kijevskih raketa, što znači da su oba napada verovatno izvedena dronovima.

Ruska novinska agencija Readovka javila je da su se obe eksplozije dogodile na aerodromima koje Moskva koristi za napad na ukrajinsku infrastrukturu. U izveštaju Readovke se sa „velikom verovatnoćom” tvrdi da je dron lansiran sa ruske teritorije.

„Ako je dron došao iz Ukrajine, onda naš neprijatelj već ima tehnologiju sa dometom od 1.000 kilometara, što znači da bi Moskva mogla da bude napadnuta. Uzvratni udari bi trebalo da se nastave desetostruko. Dok ruski odgovor ne bude imao ogroman efekat, takvi napadi će se nastaviti“ zaključak je Readovkinog izveštaja.

Krim, Rusija, Ukrajina, rat, eksplozija, vojnik, tenk,
Foto: Printscreen/Twitter/Gurbaksh Singh Chahal/Ihor Tkachov / AFP / Federico Quintana / Sipa Press / Profimedia

Nekoliko sati pre eksplozija, ukrajinska kompanija za naoružanje Ukroboronprom saopštila je da je uspešno testirala dron samoubicu sa bojevom glavom od 75 kilograma. Takav dron je mogao da pogodi obe lokacije.

Rusi besni

Proratni ruski kanali su besni zbog nedostatka zaštite glavnih ruskih aerodroma, a građani imaju sve manje poverenja u vladu.

Vojni bloger Vladlen Tatarsk upitao je koja je to akademija uči da se aerodromi moraju čuvati tokom rata?

Pročitajte još:

„Ili je to tajno sveto znanje koje se prenosi samo nekolicini odabranih?“, sarkastično je rekao ruski.

Drugi navode da je ceo grad čuo eksploziju i sugerišu da očigledno vlast želi da sakrije istinu.

Sa druge strane, guverner Saratovske oblasti Roman Busargin tvrdi da razloga za zabrinutost nema.

„Informacija o snažnoj eksploziji u Engelsu u ranim jutarnjim satima širi se društvenim mrežama i medijima. Želim da vas uverim da nije došlo do vanredne situacije u stambenim naseljima grada. Nema razloga za zabrinutost. Nijedna civilna infrastruktura nije oštećena“, rekao je Busargin, prenosi Meduza.

BONUS VIDEO Taktičke vežbe ruskih regruta u Belorusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare