Ilon Mask Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Američki milijarder Ilon Mask tajno je naredio inženjerima da isključe satelitsku komunikacionu mrežu njegove kompanije Starlink u blizini obale Krima da bi omeli ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, otkrio je pisac Volter Ajzakson u Maskovoj biografiji pod nazivom "Ilon Mask" koja treba da bude objavljena 12. septembra.

Ajzakson dalje navodi da su ukrajinski podmornički dronovi sa eksplozivom koji su se približavali ruskoj floti izgubili vezu i isplivali na obalu bez eksplozije i da se to dogodilo prošle godine, preneo je Si-En-En (CNN) objavljeni deo biografije.

Mask se odlučio na taj potez zbog straha da bi Rusija na ukrajinski napad na Krim mogla odgovoriti nuklearnim oružjem, ističe Ajzakson, navodeći da je taj strah bio pokrenut Maskovim razgovorima sa visokim ruskim zvaničnicima.

Ilon Mask Elon Musk
Ilon Mask Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN

Maskovu biografiju treba da objavi izdavačka kuća Simon & Schuster 12. septembra, a Ajzakson je autor hvaljenih biografija Stiva Džobsa i Alberta Ajnštajna.

Nakon što je Rusija poremetila ukrajinske komunikacione sisteme neposredno pre invazije u februaru 2022. godine, Mask je pristao da Ukrajini obezbedi satelitske terminale Starlinka, vredne milione dolara, koji su postali ključni za ukrajinske vojne operacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je Ukrajina počela da koristi Starlink terminale za ofanzivne napade na Rusiju, Mask je počeo da preispituje tu odluku.

Mask je ubrzo razgovarao telefonski sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom, načelnikom generalštaba američke vojske Markom Milijem i ruskim ambasadorom u SAD da bi preneo svoju zabrinutost i Vašingtonu i Moskvi, piše Ajzakson.

Naveo je da je zamenik ukrajinskog premijera Mihailo Fedorov tražio od Maska da obnovi vezu za podvodne dronove, na šta je on odgovorio da neće ponovo uključiti satelitsko pokrivanje Krima jer, kako je naveo, Ukrajina „sada ide predaleko“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar