Foto: EPA-EFE/Space Center Yuzhny/ROSCOSMOS HANDOUT

Ruska svemirska letelica Sojuz s američkom astronautkinjom i dvojicom ruskih kosmonauta pristala je na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) nakon samo tri sata leta, čime je postigla novi rekord brzine.

Letelica Sojuz MS-17 pristala je u 8.48 GMT na Međunarodnu svemirsku stanicu, saopštila je ruska svemirska agencija Ruskosmos i dodao da je tako postignut nov rekord.

Pročitajte i:

Ukupno vreme od lansiranja do pristajanja Sojuza iznosi 3 sata i 3 minute, objavio je Ruskozmos.

Na MSS su stigli Amerikanka Kejt Rubins, mikrobiolog iz NASA-e, prva osoba koja je sekvencionirala DNK u svemiru (2016. godine) i dvojica ruskih kozmonauta Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov.

Današnje lansiranje rekordno je jer je let do MSS-a do sada uobičajeno trajao šest sati.

Današnja misija je poslednji put da je neki član američke svemirske misije ruskom letelicom stigao do MSS.

Američka svemirska agencija NASA je 2011. posle niza tehničkih problema zatvorila program Spejs šatl i Rusiji poverila prevoz svojih astronauta do MSS, laboratorije u orbiti gde kontinuirano, gotovo 20 godina rade astronauti u istraživačkim misijama.

Sada će američki stručnjaci do MSS stizati američkim letelicama jer je NASA 2014. sklopila ugovor sa kompanijom Spejs Iks Ilona Maska. Spejs Iks je u maju uspešno testirao svoju letelicu Kru Dregon.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram