Severna Koreja na velikoj vojnoj paradi u glavnom gradu Pjongjangu pokazala je nove bespilotne letelice, nuklearne projektile i balističke rakete, u prisustvu lidera Kima Džonga Una i delegacija iz Rusije i Kine, izvestili su u petak državni mediji.

Vojnom paradom u četvrtak uveče obeležena je 70. godišnjica od završetka Korejskog rata, koji se na severu korejskog poluostrva slavi kao „Dan pobede“, prenosi Hina.hr.

Prvi put od izbijanja pandemije kovid-19, vojna je parada imala posetioce iz inostranstva, tačnije delegacije iz Kine i Rusije, uključujući ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Njihovo pojavljivanje na događaju gde su u prvom planu nuklearni projektili (koje je Savet bezbednosti UN zabranio, uz glasove Kine i Rusije) predstavlja promenu u odnosu na prethodne godine kada su se Peking i Moskva nastojali distancirati od razvoja severnokorejskog nuklearnog programa.

PROČITAJTE JOŠ:

Na spomenutoj paradi mogli su se videti najnovije interkontinentalne balističke rakete Hwasong-17 i Hwasong-18, čiji je domet dovoljan da mogu da pogode bilo koji cilj u SAD, kako prenosi državna novinska agencija. Deo programa bilo je i preletanje špijunskih letelica.

Ministar obrane, general Kang Sun Nam u svom govoru optužio je SAD i njene saveznike za podizanje tenzija u regionu.

Kin Džong Un ugostio je ruskog ministra odbrane na svečanom ručku tokom kojeg mu je obećao solidarnost s ruskim narodom i ruskom vojskom.

S druge strane, Šojgu je pohvalio severnokorejsku vojsku nazvavši je najjačom vojskom na svetu, da bi potom razgovarali o sigurnosnoj i obrambenoj saradnji dveju zemalja, navodi državna novinska agencija.

U svom odgovoru Pjongjangu, Vašington ga je prozvao zbog snabdevanja Rusije oružjem, koja ga zatim koristi za ratne ciljeve u Ukrajini. Zamenik portparola američkog Ministarstva spoljnih poslova Vedant Patel izjavio je u četvrtak da su SAD izrazito zabrinute zbog sve čvršćih veza između Moskve i Pjongjanga.

Pjongjang i Moskva poriču da su obavljali bilo kakve transakcije oružjem.

BONUS VIDEO: FSB tvrdi: Sprečen atentat na ruskog šefa Krima Sergeja Aksjonova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare