Foto: Shutterstock

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podneo je Tužilaštvu BiH dopunu krivične prijave protiv predsednika Centralne izborne komisije BiH Suada Arnautovića i članova CIK-a, zbog, kako je navedeno, izvršenog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Osim Arnautovića, dopuna krivične prijave podneta je i protiv članova CIK-a Željka Bakalara, Irene Hadžiabdić, Ahmeta Šantića, Jovana Kalabe i Vanje Bjelica Prutina, svih osim Vlade Rogića.

U obrazloženju prijave navodi se da je Arnautović gostujući u emisiji „Rezime“ Televizije Federacije BiH (FTV) 18. oktobra izjavio da je moguće razmatranje odluke o poništenju i ponovnom održavanju izbora u Republici Srpskoj za nivo predsednika Republike Srpske, čime je, kako se navodi, potvrdio ranije navode SNSD-a da je bila nezakonita naredba CIK-a o otvaranju vreća i ponovnog brojanja glasačkih listića za nivo predsednika Republike Srpske.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović izjavio je pre dva dana za FTV izjavio „da će biti razmotreno pitanje mogućnosti poništenja izbora u Republici Srpskoj“, ne precizirajući da se radi samo o poništenju izbora za predsednika RS.

„Razmotrićemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvideo. Ako je na biračkom mestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi“, rekao je Arnautović.

Prema navodima iz dopunjene krivične prijave, odluka o ponovnom brojanju glasova za predsednika RS „doneta je s ciljem poništenja izbora za taj izborni nivo, a ne sa ciljem stvarnog utvrdjivanja i objedinjavanja izbornih rezultata, kako to CIK BiH navodi kao razloge za donošenje naredbe“.

CIK BiH u ovom momentu, dodaje se, ne može znati koje će mere preduzimati, kada još traje proces ponovnog kontrolnog brojanja glasačkih listića za nivo predsednika Republike Srpske.

„Ovakvo ponašanje predsednika CIK-a upravo pokazuje da su svi koraci i radnje koje ova komisija preduzima i koje će preduzimati unapred dogovoreni“, stoji u dopunjenoj krivičnoj prijavi.

U prijavi se ocenjuje da postupci Suada Arnautovića potvrdjuje da su prijavljeni članovi CIK-a prekoračili službena ovlaštenja i pre završetka brojanja glasačkih listića dogovorili odluku o poništenju i ponovnim izborima za predsednika RS „u nameri da pogoduju jednom izbornom subektu“.

SNSD je prvu krivičnu prijavu protiv CIK BIH podneo 11. oktobra, dan nakon što je CIK donela odluku o ponovnom brojanju glasova za predsednika RS, zbog, kakoko su obrazložili, uočenih nepravilnosti na tom izbornom nivou.

***

BONUS VIDEO: Da li je Vučić otpisao Dodika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar