Armita Geravand Foto:Tanjug/AP Photo/Iranian state television/SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iranska tinejdžerka Armita Geravand koju je navodno napala državna moralna policija jer nije nosila obvezni hidžab "moždano je mrtva", javljaju državni mediji, a objavljen je i snimak brutalnog napada na nju.

Armita (16) pala je u komu ranije ovog meseca nakon što je pretrpela ‘teške povrede‘ nakon ‘fizičkog napada‘ u teheranskom metrou, saopštila je jedna organizacija za ljudska prava.

Hengav, kurdska nevladina organizacija za ljudska prava sa sedištem u Norveškoj, tvrdi da su Armitu napale službenice koje nose hidžab na stanici Šohada, stanici gradskog metroa, jer navodno nije nosila hidžab, koji bi sve žene u Iranu trebalo da nose prema strogim moralnim zakonima.

Tinejdžerka se lečila u teheranskoj bolnici Fajr pod strogim merama bezbednosti.

„Praćenje njenog zdravstvenog stanja pokazuje da je u stanju moždane smrti uprkos naporima medicinskog osoblja“, izvestili su državni mediji.

Armitin slučaj izazvao je zabrinutost da bi se 16-godišnjakinja mogla suočiti s istom sudbinom kao Mahsa Amini, 22-godišnjakinja čija je smrt prošle godine u pritvoru moralne policije izazvala višemesečne proteste širom zemlje.

Nepotvrđeni snimak CCTV-a, podeljen lokalnim medijima ranije ovog meseca, navodno prikazuje tinejdžerku kako hoda prema vozu bez hidžaba s dve svoje prijateljice.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon ulaska, vidi se kako jedna od devojaka odmah pada na tlo, pre nego što drugu devojku putnici onesvešćenu izvlače iz vagona.

Može se videti nekoliko putnika kako se okupljaju kako bi gledali kako devojku odvode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar