Ilustracija Foto: EPA-EFE/GIORGIO BENVENUTI

Iako podseća na scene iz neke medicinske serije, nažalost, ovo je realnost. Snimak sa odeljenja za najteže obolele od koronavirusa iz Bergama u Italiji, pokazuje ozbiljnost zaraze i opterećenje zdravstvenih radnika.

Video iz bolnice u Bergamu, do kojeg je došao portal Nova.rs, jasno nam daje do znanja zašto se moramo pridržavati pravila ponašanja i mera zaštite u vreme pandemije, kako bismo izbegli da dođemo u kontakt sa zaraženom osobom i završimo na jednom, ovome sličnom odeljenju.

Na snimku koji objavljujemo, vidimo da su svi kreveti odeljenja za najteže obolele – puni! Pored svake postelje je respirator, mašine koje pomažu obolelima da dišu, zapravo im spašavaju život. Medicinski aparati raspoređeni su svuda po odeljenju. Pacijenti su pokriveni čaršavima i priključeni na mašine. Lekari su svuda po odeljenju – ne staju. Pomno prate stanje obolelih. Obučeni su od glave do pete u zaštitna odela, rukavice i izgledaju kao astronauti. Ipak, zdravstveni radnici u Bergamu rade 24 sata neprestano, jer pacijenti samo pristižu, a medicinari su prvi na udaru bolesti. Ova odela ih štite od virusa, ali od umora se ne mogu odbraniti.

Ako je Italija žarište virusa COVID-19 za Evropu, onda je Bergamo žarište Italije. Ovaj prelepi lombardijski grad, do pojave koronavirusa imao je oko 120.000 stanovnika. Koliko ih danas ima nije tačno poznato, ali je poznato da je najviše pogođen zarazom, toliko da na gradskim grobljima više nema mesta za sahranjivanje, pa vojska kamionima odvozi tela van grada.