Foto: Mitchell Library, State Library of New South Wales

Najizazovnija potraga na svetu za olupinom broda Endurans sera Ernersta Šekltona, koja je 106 godina bila izgubljena u ledenim vodama Antarktika, završila se sa velikim uspehom. Snimak olupine broda obišao je svet, a na njemu se može videti da je plovilo u dobrom stanju.

Olupina je pronađena na oko 3000 metara dubine, u onim vodama koje je Šeklton opisao kao „deo najgoreg mora na svetu“. Brod je otkriven u subotu, na 100. godišnjicu Šekltonove sahrane, saopštio je Foklandski fond za pomorsko nasleđe, prenosi Gradijan.

Foto: Wikipedia

Ekspedicija Endurans 22 krenula je iz Kejptauna pre mesec dana, a potragu za olupinom broda vodio je dr Džon Širs, vetaran geograf.

„Ušli smo u polarnu istoriju otkrićem Enduransa i uspšeno smo izvšili najizazovniju potragu za olupinom na svetu“, rekao je on.

On je istakao da se nada da će ljudi biti inspirisani „onim što ljudska bića mogu da postignu i preprekama koje mogu da prevaziđu kada rade zajedno“.

Brod je smrvio morski led, a potom je potonuo 1915. godine, primoravši Šekletona i njegove ljude da izvedu zapanjujuće bektsvo malim čamcima.

Video snimak olupine broda pokazuje da je Endurans u izuzetno dobrom stanju. Iako je ispod površine vode duže od jednog veka, izgleda isto kao i na dan kada je potonuo. Njegovo drvo i dalje je u dobrom stanju, a ime Endurans je jasno vidljivo na krmi.

Foto: Mitchell Library, State Library of New South Wales

„Bez ikakvog pretarivanja, ovo je najfiniji drveni brod koji sam ikada video“, rekao je morski arheolog Mensun Baund, koji je bio u ekspediciji koja je otkrila brod i sada je ispunio ambiciju iz snova u svojoj karijeri dugoj 50 godina.

„Uspravan je, ponosan na morskom dnu, netaknut i dobro je očuvan“, rekao je za BBC Njuz.

Foto: Mitchell Library, State Library of New South Wales

Više od dve nedelje podmornice su češljale unapred definisano područje potrage, istražujući zanimljive mete, pre nego što su otkrile olupinu u subotu, prenosi BBC.

Sama olupina je proglašena spomenikom prema međunarodnom ugovoru o Antarktiku i ne sme na bilo koji način da se dira. Zbog toga, nikakvi artefakti nisu izvučeni na površinu.

Endurance, brod
Foto: TopFoto / Topfoto / LIBRARY OF CONGRESS / Sciencephoto / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar