Džo Bajden Foto: AP Photo/Evan Vucci

Video koji prikazuje predsednika SAD Džozefa Bajdena na kraju govora koji je održao na Državnom univerzitetu poljoprivrede i tehnike u Grinsborou u Severnoj Karolini u aprilu 2022. objavljen je na društvenim mrežama, nakon čega je pomenuti video preneo i naš portal. Međutim, provera činjenica utvrdila je da snimak nije prikazan iz pravog ugla, zbog čega je delovalo da se Bajden "rukuje sa vazduhom", što znači da je snimcima na mrežama, ali i našem tekstu nedostajao kontekst.

Tvrdnju je na Tviteru podelilo i nekoliko američkih republikanaca kao što je senator Ted Kruz i predstavnica u Kongresu Mardžori Tejlor Grin, dok je na Instagramu to ovde uradio reper Snup Dog koji se prethodno već podsmevao Bajdenu.

Video koji se deli društvenim mrežama prikazuje Bajdena kako drži govor studentima robotike i sajber bezbednosti na Državnom univerzitetu za poljoprivredu i tehniku u Severnoj Karolini – istorijski najstarijem univerzitetu u zemlji za afro-amerikance – nakon što ga je obišao 14. aprila 2022.

U snimku koji je objavio WFMY News 2, kamera se na kraju Bajdenovog govora povlači unazad i prikazuje publiku koja sedi iza i sa obe strane bine. Ovde Bajdenov gest izgleda kao pozdrav ili uvažavanje publike, a ne kao pokušaj da se rukuje sa nekom nevidljivom osobom.

Odmah nakon toga, široki plan prostorije prikazuje publiku kako stoji iza i sa svake strane bine, prenosi afp.com u svojoj analizi.

Dzo Bajen
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Snimci iz različitih uglova pokazuju da je publika sedela sa njegove desne strane i iza bine. Bajdenovi pokreti na kraju govora bili su, čini se, usmereni ka tim ljudima.

Iako je većina medija, uključujući naš portal, prenela snimak iz pogrešnog ugla koji dovodi do pogrešnih zaključaka, proverom činjenica utvrđeno je da je pomenuti snimak obmanjujuć.

Portal Nova.rs se izvinjava čitaocima zbog objavljivanja vesti kojoj je nedostajao kontekst. U daljem radu ćemo mnogo više vremena posvetiti proveri svake informacije, fotografije i video snimka koji objavimo. 

***

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar