Italija, zemljotres
Foto: EMSC

Zemljotres jačine oko 4,8 stepeni Rihtera pogodio je severnu Italiju blizu Milana.

Pročitajte još:

Italijanski list „Republika“ piše da se zemljotres osetio malo posle 11 i 30 u gradu Milanu i da se u različitim delovima grada zgrade tresle i da su ljudi izašli na ulice.

Isti mediji navodi da je italijanski nacionalni Institut za geofiziku i vulkanologiju objavio da je zemljotres bio jačine 4,4 stepena Rihterove skale, kao i da je zabeležen na dubini od 26 kilometara, sa epicentrom u Bonate Soto u provinciji Bergamo.

Serija zemljotresa u okolini Milana 

Evropski mediteranski seizmološki centar (EMCS) piše da je nakon prvog zemljotresa zabeležno još nekoliko potresa na istom području jačine iznad četiri stepena Rihtera.

„Republika“ navodi da se zemljotres osetio na nekoliko lokacija u Lombardiji, od Pavije do Brianze. U Vimerkateu ispred supermarketa dogodila se i lakša saobraćajna nesreća izazvana panikom tokom zemljotresom. U Trevilju, nekoliko kilometara od epicentra zemljotresa, evakuisani su učenici dve srednje škole.

Za sada nije poznato da li ima štete ili povređenih.

„Zidovi su se dobro zatesli u Milanu“

Na sajtu EMCS-a svedoci potresa objavili su svoja iskustva. Tako neki navode da se „treslo kratko, ali snažno“ i da su se „zidovi dobro zatesli u Milanu“.

„Osetio sam kako se pod trese četiri ili pet sekundi. Na prvom sam spratu. Slično je osećaju koji sam doživeo kada sam bio dete, kada su tenkovi prolazili ulicom tokom odlaska na vežbe (1970-te), sličan tip potresa“, naveo je jedan korisnik.

Drugi pišu da su se prozori tresli, kao i vrata od ormara, pa čak i da se sofa pomerila, a uglavnom svi navode da je podrhtavanje trajalo do pet sekundi.

„Bio sam na drugom spratu male stambene zgrade. Osetio sam zemljotres jasno. Pod se tresao što nikad nisam osetio, a imam 29 godina. Predmeti na stolovima su vibrirali, ali nisu padali niti se prevrtali. Činilo mi se da je to trajalo intenzivno četiri ili pet sekundi plus još par sekundi lakših podrhtavanja“, naveo je drugi korisnik na sajtu EMSC-a.

BONUS VIDEO: Kad zemljotres zaljulja TV studio

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar