Foto: Shutterstock

Zombi droga - fentanil više nije samo američki problem. Pojavljivao se već ranije i kod stranaca u Hrvatskoj ."Prvi susret s fentanilom smo imali na turističkim događajima tokom sezone kad su stranci sa sobom doneli fentanil. Inače u Hrvatskoj ga nije bilo, ali evo sad novo je da imamo i prvo predoziranje s fentanilom", rekao je Krunoslav Capak, direktor HZJZ-a.

U Hrvatskoj postoji medicinski fentanil. Koristi se za jake bolove u terminalnoj fazi bolesti. Propisuje se po strogom, posebnom protokolu.

„Ilegalne proizvodnje i distribucije fentanila u Hrvatskoj nema. Do sada nije bilo zaplene, a ono što se u nekoliko navrata dogodilo da je došlo do zloupotrebe legalno proizvedenog fentanila koji se koristi kao lek“, pojasnio je Željko Petković, pomoćnik direkotra HZJZ-a.

Smatraju ga najsmrtonosnijom drogom jer i najmanje količine su opasne. Reč je o sintetskom opiodu, a fentanil je 50 puta jači od heroina, piše Dnevnik.hr.

„Videli ste zadnji slučaj i postoji sumnja da je posledica konzumiranja te vrste droge, ali mi još nismo zaplenili tu vrstu droge, ali ne trebamo bežati od toga u skoro vreme da imamo zaplene i te vrste droge“, poručio je Nikola Milina, glavni direktor policije.

Narko tržište u ostatku sveta preplavljeno je fentanilom, pa ministar Vili Beroš savetuje mlade.

„Čuli smo podatke koji uznemiriju o njegovoj opasnosti. Stoga pozivam sve mlade i one koji dođu u mogućnost da koriste taj lek, on je izuzetno opasan i treba ga izbegavati u širokom luku“, rekao je.

Reč je o drogi kod koje su i najmanje količine kobne.

„Kod ilegalnog proizvedenog fentanila koji se najčešće nalazi u prahu, može se isto tako nalaziti u tabletama, je problem u tome što se ne zna u kojoj se koncetraciji radi. Ako govorimo o jednom gramu fentanila od njega se može napraviti 600 doza koje bi zavisnik mogao da upotrebi“, pojasnio je Željko Petković.

Zavisnici ga često konzumiraju s drugim drogama – ne znajući o kojoj se dozi radi. Ne čudi zato što je broj umrlih u Americi od fentanila dosegnuo istorijske razmere – u samo jednoj godini od opasne droge umrlo je 100.000 ljudi.

***

BONUS VIDEO: Pala kriminalna grupa iz Sremske Mitrovice, zaplenjeno više od 100 kilograma droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar