Kristijan Šmit Bled
Kristijan Šmit Foto: BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je danas na Bledu da je Evropska zajednica donekle zakazala kada je reč o procesu proširenja, a posebno kada su u pitanju Severna Makedonija i Albanija.

On se osvrnuo na govor premijera Albanije Edija Rame, koji je rekao da zemljama Zapadnog Balkana nije ostavljen prostor za razgovor, složivši se s njim, ali istovremeno izražavajući nadu da će EU raditi više, te da će se u budućnosti, pokatai da nije bio u pravu.

Živa organizacija

„Evropska unija je živa organizacija i znamo i razumemo da ovih šest zemalja zapadnog Balkana moraju da budu deo Evropske unije. Neki smatraju da stanovništvo ovih zemalja gubi poverenje u evropski projekat“ upozorio je Šmit.

Napominje da se ne može reći godina kada će neke od zemalja biti deo EU, ali sve su to i razlozi zašto je Evropska komisija promenila pristup jer je potrebno da ljudi osećaju da postoji zabrinutost za njih. Međutim, kako je rekao, ostaje još mnogo toga da se uradi, od vladavine prava do ekonomske strukture.

Govoreći o činjenici da član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije prisutan na današnjem Bledskom strateškom forumu, visoki predstavnik je naglasio da blokade ne mogu biti deo politike, već da zapravo pokazuju slabost.

„Sedimo ovde i razmenjujemo argumente i pokušavamo da nađemo rešenje za razvoj i zato svako treba da bude pozvan i prisutan“ zaključio je Šmit.

Šmit je jedan od učesnika panela pod nazivom „Budućnost Evrope – proširenje“ održanog u okviru Bledskog strateškog foruma, kojem su prisustvovali presedavajući i član Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao i visoki zvaničnici iz drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare