Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (OHR), Kristijan Šmit, podneo je večeras Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izveštaj o stanju u BiH, a neposredno pre njegovog govora salu u Njujorku je napustila predsedavajuća Predsedništva BiH, Željka Cvijanović.

U vreme Šmitovog govora salu su napustili i ambasadori Rusije i Kine.

Govru Šmita prvo se usprotivio ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebenzja, tražeći da se Šmitovo izlaganje spreči, jer on, kako je naveo, nelegitimno ima ulogu visokog predstavnika.

Savet bezbednosti nije u avgustu 2021. godine potvrdio izbor Kristijana Šmita za visokog predstavnika, jer su se tome ranije usprotivile Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti.

„Kristijan Šmit nema prava da govori pred Savetom bezbednosti niti da predstavlja i dostavlja svoje izveštaje Savetu bezbednosti u ime medjunarodne zajednice“, kazao je večeras Nebenzja.

Šmit je u izveštaju, između ostalog, izneo niz kritiovao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, optuživši ga za secesionističku retoriku koja, kako je naveo, podriva institucije BiH, urušava Dejtonski sporazum, preti stabilnosti i bezbednosti u BiH.

„Predsednik RS Milorad Dodik otvoreno se zalaže za nezavisnost Republike Srpske, čak je javno govorio o tome da RS treba da se pridruži Srbiji. Naročito me brine zajednička izjava koju su potpisale vladajuće stranke u RS. Ta izjava u kojoj govore da državna imovina pripada entitetima, liči na akcioni plan za secesiju“, naglasio je Šmit u govoru.

Srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH, Željka Cvijanović, je potom u govoru u Savetu bezbednosti navela da je Republika Srpska posvećena miru i opredeljena za „ustavnu BiH“.

Istakla je da RS nije spremna da se povinuje „diktatorskim merama stranaca i OHR-a i neustavnim odlukama stranaca u Ustavnom sudu BiH“.

Ona je ocenila da „preteće prisustvo OHR-a guši demokratski proces i podriva unutrašnji dijalog, ključan za budućnost BiH“.

Cvijanović je naglasila da RS „ne dopušta strancima da je tretiraju kao kolonijalni posed i uzurpiraju njena prava, što nailazi na salvu optužbi u popularnom narativu o ‘secenionističkoj retorici’ „.

„Reč je o zameni teza: RS se ne može optužiti da je neka ‘odmetnička država’ samo zato što poziva strane zvaničnike da poštuju međunarodno pravo i ustavna demokratska prava građana BiH“, kazala je ona.

Cvijanović je od Saveta bezbednosti tražila da „prava građana u BiH zaštiti insistiranjem na potpunom sprovođenju slova Dejtonskog sporazuma i da osudi strano mešanje u BiH“.

Članice Saveta bezbednosti pozvale su političke aktere u BiH na dijalog, radi očuvanja celovitosti BiH.

BONUS VIDEO: Šmit o izmenama izbornog zakon u BiH

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar