Kristijan Šmit Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita uputila je juče diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu povodom izjava predsednika Zorana Milanovića. Hrvatski predsednik je više puta govorio da je Šmit nezakonito izabran na funkciju visokog predstavnika jer ga nije potvrdio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kako prenosi Jutarnji list, Šmit se u protestnoj noti poziva na Milanovićeve izjave i podseća da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnoj implementaciji mirovnog sporazuma, koji definiše i stav visokog predstavnika.

„Kancelarija visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se uzdrže od iznošenja neosnovanih optužbi o imenovanju i statusu visokog predstavnika“, napisao je Šmit u protestnoj noti hrvatskoj ambasadi u BiH.

Podsećamo, Milanović je u poslednjih mesec dana nekoliko puta rekao da je Šmit nezakonito izabran i pozvao ga da iskoristi bonska ovlaštenja i promeni izborni zakon u BiH.

Rusija se protivila izboru Šmita za stalnog člana Saveta bezbednosti, pa Savet za primenu mira, odnosno njegov Upravni odbor, nije jednoglasno imenovan. S druge strane, međunarodna zajednica kaže da joj nije bila potrebna ni rezolucija Saveta bezbednosti UN, a da njen prethodnik nije izabran na taj način.

BONUS VIDEO: Milanović: Biće ovaj put skupo za Vučića, ne možemo stalno da praštamo gluposti


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar