Foto: SERGEI ILNITSKY/SHAMIL ZHUMATOV /KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK /EPA-EFE

Poziv koji je počeo kao šala završio se kao tragično otkriće o tome kako će funkcionisati mobilizacija u Rusiji. Jutjuber Dmitrij Nizovstev pozvao je Nikolaja Peskova, sina Puitnovog portparola Dmitrija Peskova, i pokušao da ga prevari da je dobio poziv za mobilizaciju. Reči mladog Peskova do tačnina ilustruju ono što se dešava u maltene svakom ratu - na front će oni koji moraju, dok su deca moćnika uvek zaštićena od svake opasnosti.

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio uvođenje delimične mobilizacije na teritoriji čitave zemlje, sin jednog od najbližih saradnika prvog čoveka Kremlja Dmitrija Peskova bio je glavna zvezda prevare koja je dokazala da se mobilizacija, kao i uvek, sprovodi samo na odabranim ljudima, dok izuzeci od pravila postoje.

Nikolaj Peskov (32), sin Putinovog portparola Dmitrija Peskova, je dobio telefonski poziv, a sa druge strane slušalice je bio poznati jutjuber Dmitrij Nizovstev koji se lažno predstavio kao vojni oficir.

Foto: Printscreen/The Insider, Profimedia

Nizovstev je Peskovu objasnio da ga zove zbog mobilizacije, nakon čega je Nikolaj zamucao i počeo da objašnjava zašto on neće u rat. Jasno je dao do znanja da će „povući veze“ u Kremlju kako ne bi bio mobilisan.

Razgovor Peskova i Nizovsteva je snimljen uživo u YouTube emisiji „Popular Politics“, kanalu koji je povezan s ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim. Razgovor je tekao ovako:

Jutjuber: Zdravo. Hajde da ne spuštamo slušalicu, kao prošli put.

Peskov: Zašto me zoveš…?

Jutjuber: Zato što, gospodine Peskov, mi smo vam danas poslali poziv za regrutaciju i elektronskim putem. Ali još niste odgovorili.

Dmitri Peskov Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN

Peskov: Naravno da neću biti tamo u 10 sati. Morate shvatiti da sam ja gospodin Peskov. Nije baš u redu da budem tamo (u regrutnoj kancelariji).

Peskov je izjavio i da ima „političkih nijansi“ u vezi sa pozivom bez objašnjenja da je njegov otac Putinov porparol i zamenik šefa administracije Kremlja.

„Ako moram da branim državu, to nije problem, ali moram da shvatim izvodljivost mog dolaska tamo“, dodao je Nikolaj Peskov i kazao da će otići u rat ako ga nazove Putin i naredi mu.

Mobilizacija već počela

Dok mlađi Peskov uživa u životu, mobilisani muškaraci širom Rusije napuštaju svoja rodna sela i gradove, uz jauke i suze porodice.

Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Na društvenim mrežama objavljeni su brojni snimci iz raznih krajeva Rusije, koji prikazuju muškarce koji ulaze u autobuse koji će ih odvesti do komandnih centara vojske.

Njih ispraćaju članovi porodice, mahom supruge i deca, koji su očajni zbog nedavne odluke ruskih vlasti.

Očaj koji vlada širom Rusije bio je očigledan i na protestima koji su juče organizovani u raznim krajevima zemlje. Nakon što je Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, a detalje otkrio ministar odbrane Sergej Šojgu, Rusi su se pobunili protiv odlaska u rat.

POGLEDAJTE JOŠ:

Više od 1.311 ljudi u 38 gradova uhapšeno je širom Rusije na protestima protiv mobilizacije, saopštio je ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info. Oni su naveli da su među njima najmanje 502 osobe uhapšene u Moskvi i 524 osobe u Sankt Peterburgu.

Na društvenim mrežama i retkim opozicionim medijima u Rusiji objavljivani su snimci na kojoma se vidi kako policija hapsi demonstrante dok uzvikuju parole protiv Putina.

Odluka o delimičnoj mobilizaciji izazvala je i paničan beg iz Rusije u obližnje zemlje, ali i paničnu potragu za avionskim kartama koje su dostizale rekordne cene.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare