vakcina slovenija
Ilustracija; Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Slovenačka vlada usvojila je niz mera za povećanje vakcinacije protiv Kovid 19, a kako bi se ona učinila dostupnijom Ministarstvo zdravlja treba odmah da organizuje veliki broj mobilnih jedinica za imunizaciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlada je na zasedanju u ponedeljak postavila neka nova pravila za sprovođenje nacionalne strategije vakcinacije, jer je ponuda kovid-19 vakcina u Sloveniji nadmašila trenutnu potražnju i već je moguće birati između različitih proizvođača, prenosi STA.

Ministarstvo zdravlja je dobilo zadatak da obezbedi da se imunizacija u centrima za vakcinaciju sprovodi bez prethodnog zakazivanja, za sve one koji su zainteresovani i sa vakcinom po izboru.

Vlada je saopštila da će se svim vakcinisanim osobama omogućiti da na jednostavan način i besplatno dobiju potvrdu o imunizaciji, a sprovesće se dodatne aktivnosti na promociji vakcinacije među zdravstvenim osobljem.

U saradnji sa poslodavcima, Ministarstvo ekonomije trebalo bi da identifikuje sektore u kojima je potrebno izvršiti bržu imunizaciju kako bi ti sektori postali otporniji na posledice pandemije.

U tu svrhu Ministarstvo obrazovanja treba da pokrene aktivnosti za promociju vakcinacije učenika i nastavnika kako bi se omogućio nesmetan obrazovni proces u narednoj školskoj godini, a slična kampanja sprovodiće se i među štićenicima i osobljem domova za stare koje još nije vakcinisano.

Prema odluci vlade svi ministri i državni sekretari u svojim javnim nastupima biće obavezni da govore pozitivno o vakcinaciji.

Slovenija trenutno ima oko pola miliona neiskorišćenih doza različitih vakcina, što je više od broja onih koji su se prijavili , ali još uvek čekaju na imunizaciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar