vakcina slovenija
Ilustracija; Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Slovenački parlament usvojio je danas paket vredan tri miljarde evra kako bi ublažio uticaj koronavirusa na ekonomiju i stanovništvo.

Krovnim zakonom o korona virusu obezbeđuje se pomoć preduzećima i radnicima koji su pogođeni epidemijom, kao i samozaposlenima, penzionerima, studentima, velikim porodicama i primaocima socijalne pomoći.

Ključne mere koje pomažu kompanijama uključuju punu kompenzaciju od 80 odsto naknade za privremeno otpuštene radnike i za dva meseca troškova socijalnog doprinosa za one koji ostaju zaposleni, prenosi STA.

Mere se ne odnose na finansijske i osiguravajuće kompanije.

Kompanije neće biti u obavezi da plaćaju porez na dobit i moći će da odlože plaćanje kredita za 12 meseci.

Zakonom su predviđeni dvomesečni privremeni osnovni prihod od 350 i 700 evra za pojedine kategorije, kao što su verski radnici i poljoprivrednici.

Predviđene su i naknade za pojedine grupe, pa će studenti dobiti po 150 evra, a penzioneri sa penzijama ispod 700 evra izmedu 130 i 300 evra.

Dodatnih 150 evra takode biće obezbeđeno za primaoce socijalne pomoći.

Za radnike u privatnom sektoru predviđeni su platni bonusi do 200 evra koje će delom finansirati država putem oslobadanja od plaćanja doprinosa, dok vlasnike javnih kancelarija očekuje smanjenje plata od 30 odsto.

S druge strane, za one koji rade u javnom sektoru predvideni su bonusi od 10-100 odsto osnovne zarade po satu.

Krovni zakon sadrži i širenje policijskih ovlašćenja, mada bez inicijalnih odredbi koje su uključivale opciju praćenja ljudi u karantinu bez naloga suda.

Novim ovlašćenjima policji će biti dopušteno da izdaju kazne zakršenje zabrane kretanja, da podižu blokade puteva, privremeno ograničavaju slobodu kretanja i pristupaju osetljiv privatnim podacima.

Premijer Janez Janša najavio je obraćajući se poslanicima da je to samo prvi deo serije mera.

Zakon je u 90-članom parlamentu usvojen sa 53 glasa za.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram