Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

U Sloveniji je u poslednja 24 časa registrovano 1731 nov slučaj koronavirusa, a 41 osoba je umrla, najviše do sada u jednom danu, objavila je u subotu slovenačka vlada.

Stanje u bolnicama i dalje je kritično i ne poboljšava se pa su hospitalizovana 1224 bolesnika, od čega je 201 na intenzivnim odeljenjima.

Pročitajte još:

Vlada se nada da će nove mere, koje će biti na snazi dve nedelje, značajno smanjiti dnevni porast broja novozaraženih i pacijenata na bolničkom lečenju. Ako do toga dođe, ministar zdravlja Tomaž Gantar najavljuje moguću „kontrolisanu relaksaciju“ nekih mera, među prvima verovatno povratak učenika i studenata na nastavu uživo.

Nove restrikcije između ostalog obuhvataju zabranu bilo kakvog okupljanja van porodičnog kruga, zatvaranje prodavnica i uslužnih delatnosti kao i javnog saobraćaja. I dalje je na snazi policijski čas noću kao i načelna zabrana napuštanja opštinskih granica osim u nužnim slučajevima i zbog odlaska na posao.

Nove mere su donete nakon procene da zatvaranje s kraja prošlog meseca nije donelo zadovoljavajuće rezultate jer je broj novozaraženih i umrlih i dalje bio visok a bolnice pune.

Prema podacima Evropskog centra za suzbijanje i kontrolu bolesti (ECDC), Slovenija je po broju umrlih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, odnosno smrtnosti od covida-19, na visokom četvrtom mestu, iza Češke, Belgije i Mađarske, prenose u subotu slovenski mediji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar