Foto: Matjaž Rušt/Nova.rs

 Slovenački epidemiolozi procenjuju da se ta zemlja bliži ključnoj fazi epidemije korona virusa i nadaju se smirivanju broja novoobolelih krajem aprila, rekao je danas na konferenciji za novinare portparol kriznog štaba za korona virus Jelko Kacin.

Prema najnovijim podacima vlade, u Sloveniji su juče testiranjem potvrđena nova 24 slučaja zaraženih Covidom-19, obavljeno je 489 dodatnih testiranja, a umrle su dve osobe, pa je sada ukupan broj umrlih 30.Ukupan broj zaraženih sada je 1021, u bolnicama je ukupno 114 ljudi, od čega je 30 na odeljenjima za intenzivnu negu.

Iz bolnica je juče otpušteno četvoro pacijenata koji se smatraju izlečenima. Epidemiolozi ocenjuju da se Slovenija približava vrhuncu epidemije i da je zamalo izbegla italijanski scenario.Epidemiolog iz Kopra i stručnjak iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje Milan Krek upozorio je da postoji procena da bi u Sloveniji tokom tromesečnog trajanja epidemije, bez uvođenja restrikcija koje su sada na snazi, bilo zaraženo 480.000 ljudi, što je skoro četvrtina populacije, a bilo bi i 90.000 umrlih na vrhu epidemije, što se restrikcijama izbeglo.

Restrikcije sada deluju, manje je socijalnih kontakata, kazao je Krek na konferenciji za novinare, dodavši da je Slovenija bila „tik pred italijanskim scenarijem“, ali je to izbegla.

On je ;upozorio na ;važnost održavanja socijalne distance kao glavnog faktora smirivanja epidemije.

„Virus nema noge ni krila, mogu ga širiti samo ljudi, sve zavisi od nas i odgovornog ponašanju svakoga“, kazao je Krek koji je dodao ;da variranje broja novozaraženih, što se beleži poslednjih dana, odražava neodgovorno ponašanje onih koji se druže u privatnim prostorima.

U Sloveniji je slično kao u Italiji, na početku epidemije virus je u znatnoj meri ušao u bolnice, ali je to stavljeno pod kontrolu. Poseban problem u Sloveniji bio je i rani ulazak virusa u domove za starije, koji su i najpogodjeniji zarazom.