Foto: EPA-EFE/STRINGER

U slovenačkoj ekspertskoj grupi za kovid-19 traje vrlo intenzivna rasprava o tome kako da ograniče unos zaraze iz Hrvatske, potvrdio je danas agenciji STA direktor Zavoda za javno zdravstvo Slovenije (NIJZ) Milan Krek.

Jedna od mogućnosti, kako je otkrio, jeste i stavljanje Hrvatske na takozvanu crvenu listu što bi značilo obavezan karantin po povratku u Sloveniju, ali ta bi mera mogla da bude uvedena samo za osobe starosti između 15 i 35 godina, među kojima je u poslednje vreme povećan broj zaraženih.

Od početka jula do 12. avgusta iz Hrvatske je u Sloveniju “uvezeno” 70 slučajeva zaraze koronavirusom, a u poslednjih nekoliko dana se taj broj znatno povećava, pa su u četvrtak evidentirana 22 takva slučaja, od čega se 20 odnosi na Zrće na otoku Pagu, navodi STA.

“Hrvatska postaje vrlo značajna destinacija iz koje dolaze zaražene osobe u slovenački prostor,” upozorio je Krek i dodao da ih to veoma zabrinjava.

Krek je istakao da je u četvrtak imao dug razgovor s direktorom Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslavom Capakom i da su obojica zaključili da su izvori zaraze i kod hrvatskih i kod slovenačkih državljana iste lokacije, pre svega noćni klubovi. Stoga je pozdravio odluku hrvatskog Nacionalnog štaba da ograniči radno vreme takvih klubova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar