Foto: Printscreen AP/Video

Kod sela Donja Bistrica u opštini Črenšovci u Sloveniji juče se odlomilo više od deset metara nasipa. Vatrogasne jedinice su dugo vremena uspevale da preusmere vodu na teren i tako odbrane ugrožena sela. Ali u subotu uveče tamo su se po drugi put oglasile sirene, a oko deset i trideset vlasti su naredile evakuaciju oko 500 ljudi. U međuvremenu je tokom noći reka Mura ponovo počela da raste. "Ne možemo da verujemo da se protok i dalje povećava. Nažalost, sve mogućnosti su otvorene u negativnom pravcu", rekao je jutros za N1 Slovenija komandir Vatrogasnog društva Črenšovci i rukovodilac intervencije Miroslav Vuk.

U subotu popodne, kod sela Donja Bistrica, odlomio se deo nasipa uz nabujalu reku Muru.

Voda je krenula ka selu sa oko 140 kuća. Pošto vatrogasne ekipe nisu uspele da u potpunosti preusmere vodu na obližnju njivu, nadležni su u subotu oko pola deset uveče naredili evakuaciju oko 500 ljudi. Talas, koji je noću ponovo počeo da raste, opasno se približava kućama, javlja N1 Slovenija.

Slovenija poplava Foto:REUTERS/Borut Zivulovic

Komandir Vatrogasne jedinice Črenšovci i rukovodilac intervencije Miroslav Vuk rekao je jutros za N1 da je situacija zabrinjavajuća.

„Ne možemo da verujemo da se protok i dalje povećava. Nažalost, sve mogućnosti su otvorene u negativnom pravcu“, zabrinut je Vuk.

Jedinice na terenu su tokom noći uspele da delimično zatrpaju otvor nasipa betonskim blokovima, tako da je brzi tok vode donekle zaustavljen. On je dodao da su i ovde sve bespomoćniji, jer je teren potpuno mokar. Pristup otežava i prilaz do porušenog nasipa, koji je praktično nemoguće koristiti.

Slovenija poplava Foto:Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako je sinoć u Odmevama objasnio Srečko Šestan, komandant Civilne zaštite, najnovije informacije nisu obećavajuće, jer je probijanje brane koju je napravila Mura polako počelo da se povećava.

„Ako voda počne da odnosi tlo, odmah će doći do urušavanja brane i poplavni talas će zahvatiti devet ili deset sela“, rekao je on. Vlasti su zbog toga sinoć evakuisale više od 500 stanovnika u ugroženom području.

PROČITAJTE JOŠ

Gradonačelnik Lendave Janez Mađar naložio je i preventivnu evakuaciju u ravničarskom delu Hotize i zaseoku Mirišče.

Slovenija poplava Foto:TANJUG/ FOTO STA

Načelnik susedne Opštine Razkrižje Stanko Ivanušič napisao je u subotu uveče na Fejsbuku da se spasava i centralni deo Razkrižja, gde se spajaju Mura i Ščavnica. On je dodao da su ljudi iscrpljeni jer jednostavno ima previše vode, ali istraju. Pozvao je potencijalne volontere da pomognu.

Mura najviša poslednjih decenija

Prema informacijama nadležnih, Mura je dostigla najvišu tačku u poslednjih nekoliko decenija.

Hidrolog Janez Polajnar rekao je juče da je već dostignut drugi najveći protok u istoriji.

Slovenija poplava

Prema podacima Odeljenja za hidrološku prognozu Slovenačke agencije za životnu sredinu (Arso), Mura u Gornjoj Radgoni, očekuje se stabilizacija njenog protoka u narednim satima, ali još neće početi da opada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar