Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Sa novim porastom broja obolelih od koronavirusa, u Sloveniji se ponovo javljaju inicijative za uvođenje obavezne vakcinacije, a danas je to predložila i Komisija za medicinsku etiku. Povećanje broja obolelih pripisuje se širenju novog soja virusa omikrona, ali i većim okupljanjima i druženjima tokom praznika.

Komisija je savetodavno telo ministarstva zdravlja i predložila je vladi da razmotri obaveznu vakcinaciju, najpre ugroženih grupa i radnika koji su zbog profesije najviše izlaženi riziku od infekcije, a onda postepeno i celokupnog stanovništva.

„Zbog niske vakcinisanosti svakodnevno visoku cenu plaćaju oboleli, hospitalizovani i umrli pacijenti, a medju njima je najviše nevakcinisanih“, navodi se u saopštenju Komisije.

Prema predlogu, vakcinacija bi najpre postala obavezna za najugroženije grupe i osobe koje su u opasnosti od zaraze zbog posla, a za opštu populaciju primenjivala bi se ukoliko dođe do novih mutacija koronavirusa i stvaranja još zaraznijih i opasnijih varijanti.

Ali istovremeno, Komitet medicinske etike priznaje da postoji snažan otpor uvođenju obavezne vakcinacije, zbog čega bi pripreme za nju trebalo da budu veoma detaljne i odmerene.

Atmosferi protiv vakcinacije pogoduje nejedinstven stav medicinske struke, a samim tim povećava se podela celog društva o tome koje preventivne mere preduzeti, čak i kada su naučno argumentovane i utemeljene, navode članovi Komisije za medicinsku etiku.

Više od tri hiljade novih zaraza koronavirusom potvrđeno je u Sloveniji u poslednja 24 časa, tri puta više nego dan ranije, što je na nivou dnevnih zaraza sa vrhunca četvrtog talasa epidemije sredinom novembra prošle godine.

Povećanje broja obolelih pripisuje se širenju novog soja omikrona, ali i većim okupljanjima i druženjima tokom praznika.

BONUS VIDEO: Omikron – novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare