Slovenija granica
Slovenija granica Foto:EPA/ANTONIO BAT

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs podržao je danas poziv 12 članica Evropske unije da se evropskim sredstvima finansira postavljanje ograda na spoljnim granicama Unije, iako Slovenija nije među potpisnicama pisma koje je upućeno Evropskoj komisiji.

Pismo su uputili ministri unutrašnjih poslova Litvanije, Austrije, Bugarske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Grčke, Mađarske, Letonije, Poljske i Slovačke, a naveli su da je „podizanje fizičkih barijera delotvorna mera zaštite granica koja služi interesima čitave Unije, a ne samo zemalja na prvoj liniji“.

„Slovenija podržava predlog 12 članica“, kazao je Hojs na konferenciji za novinare u Luksemburgu nakon današnjeg sastanka ministara unutrašnjih poslova članica Evropske unije, prenosi Hina.

Dodao je da Ljubljana podržava i zahtev da se podizanje ograda finansira evropskim sredstvima, iako Slovenija tu nema finansijskog interesa jer nema spoljnu granicu Evropske unije.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson kazala je da razume da neke države na granicama postavljaju ograde, ali se protivi da se to radi uz pomoć zajedničkih evropskih sredstava i smatra da problem migracija treba rešavati u paketu o azilu i migracijskoj politici Unije.

BONUS VIDEO: Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU

Hojs je rekao da se ne slaže s njenom ocenom i podsetio je da je Slovenija 2015. i 2016. godine većinu svoje granice prema Hrvatskoj zaštitila ogradom, dodavši da će nastaviti sa gradnjom barijera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare