Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Premijer Slovačke Igor Matovič sutra će podneti ostavku, a predsednica Zuzana Čaputova zatražiće od ministra finansija Eduarda Hegera da formira novu vladu. Matovič se složio da zameni dužnost s Hegerom. Obojica su članovi najjače stranke u vladajućoj koaliciji, OLANO.

Slovačka je teško pogođena pandemijom koronavirusa, a kriza vlade izbila je 1. marta jer je Matovič naručio pošiljku ruske vakcine Sputnik V bez znanja koalicionih partnera. Prošle nedelje ponudio je ostavku, ali uz spisak uslova.

„Nećemo da insistiramo na ispunjavanju bilo kojeg od tih uslova. Želimo da uklonimo bilo kakve prepreke koje sprečavaju ponovno okupljanje koalicije“, rekao je Matovič.

Predsednik koalicione stranke Sme rodina (Mi smo porodica) Boris Kolar obećao je podršku Hegeru na dužnosti premijera. Predsednica stranke Za ludi (Za ljude) Veronika Remišova ocenila je premijerov predlog kao državničku odluku.

Heger je rekao da će zatražiti i podršku stranke SaS, čiji je vođa Rišard Sulik Matovičev najglasniji protivnik. Sulik je rekao da je njegova stranka spremna na dogovor.

Slovačka je dobila 200.000 doza Sputnika V, ali još nije počela vakcinaciju jer se čeka testiranje pošiljke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram