Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT

Slovački premijer Igor Matovič podneo je danas ostavku, čime je otvorio put da se formira nova vlada nakon višemesečne krize, prenosi Rojters.

On je ostavku podneo u 16 sati kako je i ranije najavio, a predsednica Slovačke Zuzana Čaputova predložila je za novog premijera dosadašnjeg ministra finansija Eduarda Hegera.

Matovič se u nedelju složio da zameni dužnost sa Hegerom. On i Heger članovi su najjače stranke u koaliciji, stranke OLANO.

Sve četiri stranke u vladajućoj koaliciji složile su se da na čelu nove vlade bude Heger.

Slovačka je teško pogođena pandemijom koronavirusa, a kriza vlade izbila je 1. marta jer je Matovič naručio pošiljku ruske vakcine Sputnik V bez znanja koalicionih partnera. Prošle nedelje ponudio je ostavku, ali uz spisak uslova.

Predsednik koalicione stranke Sme rodina (Mi smo porodica) Boris Kolar obećao je podršku Hegeru na dužnosti premijera. Predsednica stranke Za ludi (Za ljude) Veronika Remišova ocenila je premijerov predlog kao državničku odluku.

Heger je rekao da će zatražiti i podršku stranke SaS, čiji je vođa Rišard Sulik Matovičev najglasniji protivnik. Sulik je rekao da je njegova stranka spremna na dogovor.

Slovačka je dobila 200.000 doza Sputnika V, ali još nije počela vakcinaciju jer se čeka testiranje pošiljke.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar