Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Slovački ministar zdravlja Marek Krajči objavio je da je podneo ostavku da bi se smirila politička kriza izazvana nabavkom ruske vakcine, koja je ugrozila vladu. Ostavku ministra zdravlja tražile su dve od četiri partije vladajuće koalicije desnice i populista, pošto je kritikovan jer je Slovačka među najteže pogođenima kovidom-19 u Evropskoj uniji.

Političku krizu je prošle nedelje izazvao tajni dogovor za nabavku ruske vakcine protiv koronavirusa „Sputnjik V“. To je, uprkos neslaganju među koalicionim partnerima, organizovao premijer Igor Matovič, a njegov stranački saradnik – sada bivši ministar zdravlja, danas je zato podneo ostavku.

Dok je premijer branio kupovinu dva miliona vakcina Sputnjik V, navodeći da će se time ubrzati vakcinacija, partija Sloboda i solidarnost je smatrala da se time ugrožava „jasna prozapadna orijentacija zemlje“.

Ta partija se udružila sa još jednim partnerom iz vladajuće koalicije, partijom Za narod, i tražila rekonstrukciju Vlade.

One su navele da je za svaku vakcinu potrebno odobrenje regulatornog tela EU za lekove, što Sputnjik V još nema.

Među 5,4 miliona stanovnika Slovačke, više je od 331.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 8.244 umrlih.

Uz to, Slovačka ima drugi najgori rezultat na svetu po prosečnom broju umrlih: taj broj je u protekle dve nedelje porastao sa 1,59 na 100.000 ljudi 24. februara na 1,72 juče, po univerzitetu Džons Hopkins.

Pošto su joj bolnice popunjene kovid-pacijentima, Slovačka je od drugih država EU tražila pomoć u medicinskom osoblju, a prve su se odazvale Danska, Belgija i Rumunija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar