Foto: Shutterstock

Dvorac Mirna, jedan od najlepših i retko očuvanih spomenika srednjovekovne arhitekture u Sloveniji, dobio je novog vlasnika koji planira da u njemu otvori obrazovani, istraživački i terapeutski centar, prenela je agencija STA.

Dvorac, koji se nalazi iznad grada Mirna u istočnoj Sloveniji, kupila je Tatjana Rodrigez Anderson, Amerikanka koja živi u Meksiku.

Nova vlasnica je zamak kupila po nepoznatoj ceni od naslednika profesora istorije pozorišta Marka Marina, koji je radio na renoviranju zgrade uz pomoć prijatelja sve do svoje smrti 2015. godine.

Rodrigez Anderson je sponzor Kajlaša Kokopelija, terapeuta zvukom, multiinstrumentaliste i umetnika rođenog u Nemačkoj koji živi u Sjedinjenim Državama.

Lokalne vlasti navode da je Kokopeli impresionirao novu vlasnicu svojom idejom da u zamku otvori obrazovni, istraživački i terapeutski centar.

Dvorac Mirna, koji se prostire se na preko 2.400 kvadratnih metara i kojem pripada oko 5.300 kvadratnih metara okolnog zemljišta, datira iz 11. veka i jedan od najstarijih u zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare