Foto: Hadrian / Shutterstock

Aerodromi Crne Gore nameravaju da utroše nepunih 20.000 evra na nabavku mobilnih telefona, među kojima su i najnoviji američke kompanije “Epl” koji na crnogorskom tržištu koštaju i po 1.670 evra po modelu. Iz državne kompanije tvrde da će menadžment doneti odluku kojem će sektoru pripasti 12 telefona iz ove nabavke

”Vijesti” su pitale da li su telefoni namenjeni za direktora Aerodroma, pomoćnika direktora, direktore podgoričkog ili tivatskog aerodroma ili Odbor direktora. Iz državne kompanije su “Vijestima” kazali da “izvršni direktor i njegov zamenik imaju svoje telefone i Aerodromi ih za njih neće nabavljati”.

”Za koga, kada i koji će telefon biti naručen u rasponu od 12 meseci, odlučiće menadžment Aerodroma shodno poslovnim potrebama i obavezama svakog sektora ponaosob, a vodeći se najboljom praksom. Upravo na osnovu stvarnih potreba biće biran i rang kvaliteta mobilnog telefona”, navodi se u odgovoru aerodromske pres službe, dodajući da zaposleni nemaju iste opise poslova niti iste potrebe kada su u pitanju mobilni telefoni.

Iz tehničkih specifikacija se može videti da se od 12 traženih modela, polovina odnosi na modele američkog “Epla”. Upoređujući navedene specifikacije može se videti da se aerodromska služba nameračila na poslednju generaciju ovog modela – “ajfon 13”. “Epl” je sredinom septembra predstavio “ajfon 13”, a prošlog meseca je uvela modele sa zelenom bojom, koja se pominje kao opcija u specifikaciji Aerodroma.

Upoređujući tražene modele sa cenama kod ovlašćenog distributera, može se videti se traženi modeli američke kompanije kreću u Crnoj Gori od 800 do nepunih 1.400 evra. Cene kod telekomunacionih operatora su skuplje, pa se kod njih pojedini, bez ugovora, kreću i do 1.670 evra.

Foto: Mediabiro

Aerodromi su planirali nabavku telefona Planom javnih nabavki. Iz pres službe su kazali “Vijestima” da je tehničkom specifikacijom definisano 12 različitih modela mobilnih telefona, različitih proizvođača i “procenjene vrednosti od 150 evra pa na više”. Ponude se dostavljaju do utorka, vidi se na portalu centralizovanih elektronskih javnih nabavki.

Sa prvorangiranim ponuđačem će biti potpisan ugovor na procenjenu vrednost, što znači da će se u zavisnosti od njihovih potreba vršiti realizacija. “Navedenim ugovorom mi imamo na raspolaganju sredstva koja smo opredelili javnim pozivom, a to ne znači da smo u obavezi ista u potpunosti da utrošimo.”, pojasnili su u odgovoru.

Podrazumeva se sukcesivna isporuka roba, koje će se nabavljati periodično u vremenskom trajanju od 12 meseci od dana zaključenja ugovora ili do trenutka realizacije ukupno opredeljenih sredstava, ukoliko to prvo nastupi kao okolnost. Traženi rok isporuke ne bi trebao biti duži od 10 dana od dana dostavljanja pismenog zahtjeva naručioca.

Planirana nabavka iznosi 19.900 eura, a PDV 4.179 evra.

BONUS VIDEO: Žarko Korać i Đorđe Vukadinović: Crnu Goru čeka period nestabilnih i slabih vlada


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar