Foto:Tanjug/Edinburgh/PA via AP

Škotska premijerka Nikola Stardžon rekla je da više u toj zemlji neće biti praksa da celi razred ide u samoizolaciju nakon što je neki učenik pozitivan. Program vakcinacije u Škotskoj obuhvata decu stariju od 12 godina.

Dodala je da deca navedena kao bliski kontakt neće morati da idu u samoizolaciju u slučaju negativnog testa. Međutim, nastavnici i učenici srednjih škola i dalje će u prvih šest nedelja škole morati da nose zaštitne maske.

Stardžon je rekla da je „jako svesna“ da je mnogim mladim ljudima zahtevno da nose masku, ali da stručnjaci smatraju da je takav pristup važan za zaštitu učenika i nastavnika u školama.

Njeno saopštenje su pozdravili sindikati, ali je jedna grupa roditelja rekla da je „neprihvatljivo“ da deca moraju da nose zaštitne maske u „dužem periodu nego skoro svaka odrasla osoba na svom poslu“.

Većina dece koja će se kasnije tokom avgusta vratiti u škole nisu vakcinisani jer je program vakcinacije obuhvatao starije od 12 godina.

Sturdžon je rekla pred parlamentom da će svaki učenik sa pozitivnim testom ići u samoizolaciju, ali da će se promeniti pravila oko bliskih kontakata. Učenici od 17 ili više godina ići će na PCR test, a ako je negativan, neće ići u samoizolaciju.

Ista stvar će vrediti i za decu od 5 do 17 godina, dok za mlađe od pet godina testiranje neće biti obavezno.

BONUS VIDEO: Ponovo otvoreni klubovi u Londonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar