Grupa bjelopoljskih studenata je pokrenula inicijativu podrške eparhijama, odnosno pismo podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Za nepuna 24 časa oko 200 studenata sa raznih fakulteta u Crnoj Gori i inostranstvu, ali poreklom iz Bijelog Polja, potpisali su pismo podrške.

Vijesti pismo prenoseu celosti:

Mi dolje potpisani studenti iz Bijelog Polja ovim pismom želimo da izrazimo punu podršku Eparhiji Budimljansko-Nikšićkoj jedine kanonski priznate i autokefalne SPC i svim pojedinačnim parohijama na tlu bjelopoljske opštine u naporima da se sačuva imovina na udaru bogoboračkog, neustavnog i diskriminatorskog zakona, izglasanog u Skupštini Crne Gore 27. Decembra 2019.

Svetinja crkva Svetih apostola Petra i Pavla, podignuta smjelom rukom Humskog (starohercegovačkog) kneza Miroslava (brata Stefana Nemanje rođenog na obali Ribnice) u kojoj je napisan najstariji južnoslovenski spis na ćirilici (Miroslavljevo jevanđelje), zavjetuje nas i obavezuje da na svaki legalni i legitimni način podržimo cjelovitost i neotuđivost crkvene imovine.

Izražavamo punu solidarnost sveštenstvu i monaštvu čijem progonu i sramnoj diskriminaciji smo živi svjedoci. Pozivamo nadležne institucije da se bave suzbijanjem kriminala i da ne zloupotrebaljavaju silu kako bi progonili i ponižavali vjernike i sveštena lica SPC.

Posebno ističemo kako se monahu Nikolaju Stamatoviću iz manastira Zlateš i susjednom- pljevaljskom protojereju-stavroforu Saši Janjiću pod hitno mora omogućiti neometan boravak i slobodna duhovna misija.

Svjesni smo značaja istorijske uloge svih drevnih eparhija Srpske Pravoslavne Crkve koje su dale presudan i nemjerljiv doprinos u opstanku i očuvanju pravoslavnog naroda na tlu Balkana kroz nebrojana burna vremena.

U skladu sa porukama Crkve, pozivamo da se povuku 52. i 53. članovi kojima se omogućava državnim (izvršnim) organima da de facto konfiskuju imovinu Crkve.

Smatramo da se ovim članovima flagrantno narušavaju civilizacijske tekovine razdvojenosti Crkve i države, ili tzv. sekularni princip.

Zalažemo se da se imovinska pitanja rješavaju isključivo pred sudovima države Crne Gore.

Stoga pozivamo sve vjernike i građane da u punom kapacitetu i obimu, uz poštovanje mjera NKT-a, daju podršku litijama za odbranu svetinja.

„Mi smo kao čovjek koji je krenuo šumom pa sreo medvjeda. Kada se rva sa tim medvjedom ili bježi od njega onda se taj čovjek bavi medvjedom da bi izbjegao tu nevolju. E tako se mi bavimo politikom. Idi medo u svoju rupu jer je zima prošla. Mi smo slobodni narod, slobodni građani, vjernici…” Otac Gojko Perović