Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ

Od do sada primljenih 128 miliona doza vakcina u svetu, više od tri četvrtine vakcinisanih je u samo 10 zemalja koje čine 60% globalnog BDP-a. Drugim rečima, u skoro 130 zemlje sa 2,5 milijarde ljudi, još nije data nijedna vakcina.

Pročitajte još:

Za podatke, koje je saopštila Svetska zdravstvena organizacija (SZO),  kažu da predstavljaju samoporažavajuću strategiju koja će „koštati života i egzistencije“, a virusu će dati dalju priliku da mutira, da izbegava vakcine i podriva globalni ekonomski oporavak.

Zato je SZO zajedno sa svojim partnerom UNICEF-om pozvala svetske lidere da, kako su naveli, gledaju dalje od svojih granica i vrše vakcinaciju čime se može okončati pandemija i ograničiti mogućnost mutacije.

„Zdravstveni radnici bili su na prvoj liniji borbe protiv pandemije, u okruženjima sa nižim i srednjim prihodima, i trebalo bi njih prvo zaštititi kako bi oni mogli da zaštite nas“, saopštila je SZO.

Zemlje učesnice Kovaksa pripremaju se vakcinaciju. Iako su zdravstveni radnici obučeni i pripremljeni su sistemi hladnih lanaca za transport i čuvanje vakcina, nedostaje podjednaka ponuda, odnosno raspodela cepiva.

Za to je neophodno da države koje su već vakcinisale svoje zdravstveno osoblje i najrizičnije deo populacije, podele vakcine preko kovaks programa, da proizvođači vakcina pravično raspoređuju ionako ograničenu ponudu vakcina, da razmenjuju podatke o bezbednosti, efikasnosti i proizvodnji kao prioritet, da pojačaju proizvodnju dok a SZO radi na pregledu regulative i vakcina.

„Potrebno nam je globalno vođstvo da bismo povećali proizvodnju vakcina i postigli pravičnost u raspodeli. COVID-19 je pokazao da su naše sudbine neraskidivo povezane. Bez obzira a to pobedili ili izgubili, učinićemo to zajedno“, navode iz SZO.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar