Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vlada Severne Makedonije zaključila je danas da je neophodno da se naprave zakonske izmene da bi uvela obavezu nošenja maski na otvorenom i ograničila grupisanje na privatnim proslavama i na javnom prostoru. U Severnoj Makedoniji danas je registrovano 80 novih slučajeva koronavirusa, a preminule su još tri osobe od te zaraze.

Na 11. sednici vlada u Skoplju je, kako je saopštila, razmatrala preporuke Komisije za zarazne bolesti za obavezno nošenje maski na otvorenom, u zatvorenom u javnim objektima, na radnom mestu i u privatnim vozilima, za ograničavanje na najviše četiri gosta koje jedna porodica može primiti na proslavu, kao i za zabranu grupisanja više od četvoro u javnom prostoru posle 22.00.

Te restriktivne mere Komisija za zarazne bolesti predložila je 8. oktobra zbog značajnog skoka broja zaraženih koronavirusom od početka ovog meseca.

„U vezi sa ovim preporukama Vlada je donela zaključak da je za njihovu realizaciju neophodno da se naprave odgovrajuće izmene Zakona za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, čime će se omogućiti da podzakonskim aktima uredi predložene mere zaštite stanovništva“, navodi se u saopštenju.

U Severnoj Makedoniji danas je registrovano 80 novih slučajeva koronavirusa, a preminule su još tri osobe od te zaraze.

Od koronavirusa je do sada toj zemlji umrlo 800 obolelih, ukupan broj dijagnostikovanih slučajeva je 21.193, a aktivnih 3.996.

Institut za javno zdravlje je registrovao da je ozdravilo još 97 pacijenata, pa je broj ukupan izlečenih porastao na 16.397.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podsetimo, državljani Srbije, Kosova, Crne Gore i BiH od 12. oktobra u Severnu Makedoniju mogu da uđu bez PCR testa na koronavirus.

Takvu odluku je vlada u Skoplju donela 6. oktobra, navodeći da po pricipu reciprociteta i makedonski građani u te četiri zemlje ulaze bez testa na kovid.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je još jednom apelovao da se putovanje svede na minimum i isključivo za neodložne potrebe i sa potpunom primenom svih mera lične zaštite od koronavirusa.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar