Makedonija Skoplje protest
Protesti u Skoplju Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Demonstranti protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom se okupljaju ispred vlade u Skoplju, a za sada je situacija mirna, javlja reporter N1 Milan Stojanović. Planirana je protestna šetnja do Sobranja.

Okupljanje je i prethodnih dana, kaže, trajalo do negde 19.30h, a posle toga se kretalo u protestnu šetnju, do Sobranja.

Prolazi se pored zgrade suda, odnosno ministarstva pravde, kako bi se obišle sve institucije za koje demonstranti smatraju da treba da zaštite, kako kažu, Severnu Makedoniju, njen identitet, jezik, i „težnju Bugarske da preko svog članstva u EU izmeni istoriju, odnosno istorijske čitanke u Severnoj Makedoniji“.

Jako osetljivo je pitanje o jeziku, istoriji i svemu što je u fusnoti u samom francuskom predlogu i tom nacrtu koji je bio, koji je vlada odbila, ali je prihvatila izmenjen.

Ima ljudi različitih uzrasta, veliki broj policajaca je tokom dana primećen u gradu, mnogo njih u uniformi, ali i neuniformisanih, zaista ih je Skoplje prepuno.

Opširnije pročitajte na sajtu N1

BONUS VIDEO: Arsovski o protestima u Skoplju: Nezadovoljni su Makedonci, a ni Bugari nisu srećni


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar