Foto: Handout / AFP / Profimedia

Školarci u mestu Jezero u BiH sa velikim uzbuđenjem čekaju pokušaj rovera Američke svemirske agencije (NASA) da danas sleti na drevno jezersko korito na Marsu koje je ime dobilo po njihovom malom rodnom gradu. Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea, vredne 2,7 milijardi dolara, je potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti pre tri milijarde godina, otprilike u vreme kad je nastajao život na Zemlji.

Rover Perseverans, najnaprednija astrobiološka laboratorija ikada prebačena u drugi svet, trebalo bi da sleti na drevno korito jezera nakon sedam meseci putovanja sa Zemlje.

Inženjeri u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon (JPL) blizu Los Anđelesa, nadaju se da će dobiti potvrdu sletanja i možda prvu fotografiju Marsa u 21.55 sati po srednjeevropskom vremenu.

Naučnici se nadaju da će otkriti znake fosilizacije života mikroba.

Pre nego što će učenici uživo gledati istorijsko sletanje na video bimu u dvorištu svoje škole, planiraju da održe prijateljsku odbojkašku utakmicu između ekipa nazvanih “Planeta Zemlja“ i „Planeta Mars“.

Krater je nazvan po opštini Jezero, a naziv je odabran zato što na brojnim slovenskim jezicima on opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom, navodi Asošijejted pres.

Spuštanje Perseverancea na lokaciju u jednom komadu nakon pređenih 293 miliona milja, daleko je od bezbednog.

Višedelna svemirska letelica koja ulazi u atmosferu Marsa brzinom od 12.000 milja na sat, mora savršeno da izvede kompleksnu seriju manevara i uspori pri spuštanju kako bi izbegla površinske opasnosti i lagano postavila rover na svojih šest točkova.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea, vredne 2,7 milijardi dolara, je potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti pre tri milijarde godina, otprilike u vreme kad je nastajao život na Zemlji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar