Riši Sunak Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Riši Sunak ušao je u Dauning strit broj 10 obećavajući da će smiriti tržišta, zaustaviti skandale i vratiti poverenje i integritet britanskoj politici.

Iako glasači misle da vodi zemlju bolje od dvoje svojih prethodnika, Sunakovih prvih 100 dana na dužnosti premijera obeležile su turbulencije koje bi mogle umanjiti šanse konzervativaca na opštim izborima sledeće godine, pišu svetski mediji.

Teško dokučivi ciljevi

Imenovan za lidera konzervativaca nakon što je plan njegove prethodnice Liz Tras za velika smanjenja poreza izazvao paniku, Sunak je u proteklih tri meseca uspeo da smiri finansijska tržišta i spreči ekonomski krah. Ipak, problemi u Velikoj Britaniji ne jenjavaju, piše Asošiejtid pres.

Kada je u oktobru preuzeo mesto premijera, 42-godišnji Sunak obećao je da će ukrotiti rast inflacije, podstaknći ekonomski rast, ublažiti pritisak na preopterećen zdravstveni sistem i „vratiti integritet u politiku“ nakon višegodišnjih skandala pod bivšim premijerom Borisom Džonsonom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, ističe AP, pojedini analitičari smatraju da je teško videti konkretna dostignuća bivšeg šefa britanskog trezora i najmlađeg britanskog lidera u zadnjih 200 godina.

Riši Sunak Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Bruto domaći proizvod i dalje je manji nego što je bio pre pandemije korona virusa, a Međunarodni monetarni fond ove sedmice prognozirao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti jedina velika ekonomija koja će se ove godine zabeležiti pad, sa smanjenjem od 0,6 posto.

Sunak za to krivi globalne sile – poremećaj pandemije i rusku invaziju Ukrajine. Kritičari kažu da je jedan od razloga Bregzit koji je uzrokovao naglo smanjenje trgovine između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije (EU).

Bez obzira na uzroke, ističe Asošiejtid pres, Sunak ima malo ekonomskog prostora za manevrisanje naročito jer je Ujedinjeno Kraljevstvo zahvaćeno najvećim talasom štrajkova u posljednjih nekoliko decenija. Medicinske sestre, bolničari, nastavnici, granični službenici i drugi radnici traže povećanje plata kako bi nadoknadili rast troškova života i stres zbog zadržavanja posla u sve trošnijem javnom sektoru.

U međuvremenu, dodaje AP, frakcija unutar Konzervativne stranke zagovara trenutno smanjenje poreza kako bi podstakla rast, uprkos šteti koju je plan bivše premijerke, nazvan „Trussonomics“ naneo pre samo nekoliko meseci. Sunak se opire i radničkim sindikatima i torijevcima koji su za smanjenje poreza.

Ekonomisti kažu da će inflacija u Velikoj Britaniji vjerovatno pasti tokom 2023., što će omogućiti Sunaku da ispuni jedno od svojih ključnih obećanja, dok će ostale ciljeve verovatno biti teži za postići.

Britanski birači se još nisu izjasnili o Sunaku kojeg je, podseća Asošiejtid pres, 357 konzervativnih članova parlamenta izabralo za lidera stranke. Vlada ne mora raspisati nacionalne izbore do kraja 2024. godine, tako da će Sunak možda imati vremena na svojoj strani.

Riši Sunak Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Štrajkovi se nastavljaju

Značajna većina birača ne veruje da Sunak može pobediti na sledećim izborima, ali misle da je bolji premijer od Borisa Džonsona ili Liz Tras, ističe Tajms, čija nova anketa ukazuje da Sunak tek treba da osvoji birače koji su napustili Konzervativnu stranku prethodnih godina.

Sedam od deset (72 posto) anketiranih vjeruje da Sunak neće biti premijer nakon sledećih izbora, dok samo 27 posto smatra da je do sada dobro radio, ističe list i dodaje da je druga anketa, koju je radila kompanija YouGov-a takođe pokazala da birači misle da je Sunak bio bolji premijer od Džonsona.

Osim izazova koji se tiču poboljšanja ekonomije, Sunak će se u narednom periodu suočavati s kontinuiranim štrajkom i nedostatkom osoblja pri Nacionalnj zdravstvenoj službi (NHS). Zdravstveni sistem u Velikoj Britaniji se pogoršao i pre pandemije COVID-19, te će pobojšanje situacije u tom sektoru biti težak i skup zalogaj za britansku vladu.

Što je najvažnije, ističe Tajms, od sada do izbora, milioni pacijenata će verovatno dobiti uslugu ispod standarda i odgovornost za to Sunak neće lako izbeći. Sedamdeset osam posto glasača, trenutno misli da Sunak loše radi na poboljšanju usluga NHS-a, dok 72 odsto smatra da se premijer loše nosi sa štrajkovima u javnom sektoru.

Stotine hiljada nastavnika, državnih službenika i transportnog osoblja najavljuju nastavak štrajka sledeće sedmice, dok radnici Hitne pomoći, fizijatri, univerzitetski predavači i nastavnici ponovo štrajkuju pred kraj meseca. U međuvremenu, ističe Tajms, malo je znakova da odlučnost sindikata slabi ili da javna podrška radnicima javnog sektora u štrajku pada.

Riši Sunak i Boris Džonson Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Kritike torijevaca

Dok britanski premijer tvrdi da se još uvek nosi s greškama koje su napravili njegovi prethodnici i da se fokusira na vraćanje integriteta vlade, on se istovremeno suočava s kritikama torijevaca koji zaostaju u većini anketa ukazujući na njihov mogući poraz na izborima sledeće godine, napisao je Blumberg.

Sunak je pod kritikama iznutra jer nije odlučno delovao u vezi kršenja etike u stranci i kabinetu. Kritikovan je zato što nije odmah otpustio predsednika Konzervativne stranke Nadima Zahavija zbog porezne afere, već je sačekao do izveštaj o skandalu dođe u javnost.

Takođe, zamjenik premijera i ministar pravde Dominik Rab pod istragom je od novembra zbog navoda da je maltretirao podređene, ističe Blumberg, dodajući da je i samog Sunaka policija kaznila zato što nije vezao pojas u automobilu dok je vozio.

Sunak je u kabinet zaposlio dva puta smijenjenog Gavina Vilijamsona, da bi Vilijamson dao ostavku nakon pritužbi za maltretiranje i korištenje „neetičkih i nemoralnih“ metoda. Sunak je takođe vratio Sjuelu Brejvermen na funkciju ministrice unutrašnjih poslova samo šest dana nakon što je bila primorana da podnese ostavku zbog kršenja kodeksa o sigurnosti.

Međutim, i pored skandala, štrajkova, ekonomskih izazova i kritika, Sunakova lična popularnost je veća od rejtinga njegove stranke.

Riši Sunak i Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ipak, to ne bi sprečilo torijevce da okrive premijera za moguće loše rezultate na lokalnim izborima u maju kako bi ga smenili pre opštih izbora sledeće godine, ocjenjuje Blumberg, dodajući da u Konzervativnoj stranci i dalje ima onih koji misle da je Boris Džonson njihova najbolja šansa da dopre do netradicionalnih torijevskih glasača i pobedi na sledećim izborima.

Težak oblak ‘moralnih nestašluka’

Sunakov 100. dan na funkciji beleže torijevci koji su ponovo uskovitlani u otrovnom oblaku optužbi u vezi s kršenjem pravila, sukobom interesa, maltretiranjem zvaničnika i novcem, što je sve tako užasno poznato iz vremena Džonsonove vladavine, napisao je kolumnista Obzervera Endrju Rounzli.

Pre tri meseca, poslanici torijevaca dali su Sunaku “glavni posao” kao reakciju na manični haos koji su stvorili njegovi prethodnici, ističe kolumnista Obzervera, ističući da je Sunak trebao povratiti povjerenje u vladinu fiskalnu nadležnost nakon kratke vladavine Liz Tras i obnoviti poverenje u etički integritet vlade nakon „moralnih nestašluka“ Borisa Džonsona.

PROČITAJTE JOŠ:

U prvoj misiji, napisao je Rounzli, Sunak je uspeo u ograničenoj meri za koju finansijska tržišta smatraju da je Britanija sada pod pouzdanijim upravljanjem – iako po cenu podizanja poreza na još viši nivo dok je zemlju zahvatio talas industrijskih nemira kakvi nisu zabeleženi decenijama. Drugi zadatak nije bio toliko jednostavan.

„Ova vlada će imati integritet, profesionalizam i odgovornost na svim nivoima“, izjavio je Sunak u svom prvom govoru u Dauning stritu ispred broja 10.

Ipak, nakon tri meseca, pod istragom su, između ostalih, predsednik Konzervativne stranke i zamenik premijera, o čemu je detaljnije pisao komentator Obzervera uz krajnju ocjenu da, iako je Sunak obećao „kraj degeneraciji Džonsonovih godina“, skandali s torijevcima se nastavljaju i premijer se čini neodlučan i preslab da bi se nosio s njima.

Riši Sunak Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

S druge strane, prema oceni BBC, Sunak je za 100 prvih dana premijerske funkcije pokazao da je ozbiljan i u „velikom kontrastu“ sa svoja dva prethodnika.

Iako je „spustio je zavjesu na ono što je izgledalo kao godine cirkusa“ i pokazao da može birati prioritete, njegova vlada još uvek se bori sa štrajkovima ali i optužbama koje, ističe britanski javni servis, signaliziraju da „dašak neprimerenosti nije potpuno nestao iz vazduha Vestminstera“.

Problemi koje Riši Sunak želi da reši su komplikovani, naglašava BBC uz zaključak da će s mogućih 500 dana, pre sledećih opštih izbora, Sunak morati proći kroz još više testova nego što je u ovih prvih 100.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar