Foto: Shutterstock/Robson90

Inspektori splitske policije uhapsili su Vjeku Luetića, inspektora Službe za privredni kriminal poznatog i kao jedinog "doktora za mito i korupciju", i to zbog - primanja mita. Luetić je uhapšen nakon višemesečne istrage zbog sumnje da je primio mito u obliku građevinskog materijala vrednog nekoliko hiljada evra kako bi usporio ili zaustavio kriminalističku obradu nad odgovornim osobama firme "Ana Kamen projekt d.o.o." iz Kaštel Sućurca.

Naime, splitski inspektor je, prema nezvaničnim informacijama, dogovorio putem jednog od direktora navedene firme, Ivana Šipića poznatijeg u kao čoveka koji je „kamenolomski“ tajkun, da će „zažmuriti“ u istrazi protiv druge direktorke te firme, kineske državljanke Jan Ksu, a zauzvrat je tražio da mu ovaj nabavi najkvalitetniji materijal za gradnju i oblaganje bazena kojeg Luetić gradi u dvorištu svoje kuće u rodnom mestu Župa Donja u opštini Zagvozd.

Hrvatska policija
Hrvatska policija Foto:Shutterstock/lordzg

„Kreditom sam plaćao fakultet“

Nije poznato kako su istražitelji saznali za ovaj dogovor, ali akcija se pomno planirala, pa se čekalo da navedeni materijal bude isporučen splitskom „doktoru za korupciju“, a da bi imali sigurne dokaze, istražitelji su pošiljku ostavljenog materijala na gradilištu bazena nakon isporuke fotografisali. Osim Luetića koji se sumnjiči za primanje mita, uhapšen je, po i Šipić koji je mito dao. Očekuje se da će obojica biti ispitani u petak.

Inspektor Luetić je u jednom od intervjua Jutarnjem listu, govorio kako je kreditom platio školovanje na doktorskim studijama na Ekonomskom fakultetu gde je napisao doktorsku disertaciju na temu „Karakteristike poslovanja i njihov uticaj na korupciju privrednih subjekata“.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pročitajte još...

„Sitna korupcija, kao što i naziv govori, odnosi se na relativno male iznose mita, odnosno u nju su uključene osobe koje su niže rangirane u strukturi odlučivanja. U privredi je najčešće prisutna u vidu podmićivanja nižih službenika državne ili lokalne vlasti s ciljem ubrzanja ishoa različitih dozvola, saglasnosti ili slično. Vrednost mita u pravilu je mala, a kreće se u rasponu od sitnog poklona, kao što su cveće, parfemi, čokolada i slično, do novčanog iznosa od nekoliko hiljada evra. Pojam sitne korupcije proizlazi iz činjenice da je vrednost štete koja se čini zajednici mala, zatim zbog činjenice da je jednako tako mali iznos mita te da je broj osoba uključenih u sprovođenje takvog postupanja takođe mali“, objasnio je za Slobodnu Dalmaciju tada Luetić.

BONUS VIDEO Horor na ulicama Pariza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar