Liz Tras i Vladimir Putin
Liz Tras i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Lični telefon bivše britanske premijerke Liz Tras hakovali su agenti osumnjičeni da rade za ruskog predsednika Vladimira Putina, prenose mediji.

Veruje se da su ruski agenti dobili pristup strogo poverljivim detaljima pregovora s ključnim međunarodnim saveznicima, kao i porukama u kojima se kritikuje bivši premijer Boris Džonson.

Izvori su rekli da je preuzeto do godinu dana poruka, a hakovanje nije otkriveno sve do kampanje torijevskog vođstva ovog leta.

Telefon Liz Tras je navodno bio kompromitovan kada je bila ministarka spoljnih poslova, ali su detalje ovog skandala prikrili Džonson i sekretar kabineta Sajmon Kejs, koji su naredili sakrivanje vesti.

Izvor je za britanske novine rekao da je telefon toliko kompromitovan da je sada smešten u sef na sigurnoj vladinoj lokaciji.

Takođe se veruje da su hakovane poruke uključivale i vrlo osetljive razgovore s visokim međunarodnim ministrima spoljnih poslova o ratu u Ukrajini.

To je navodno uključivalo razgovore o isporukama oružja, a izvor je opisao da ‘ne izgleda dobro’ za bivšu britansku ministarku spoljnih poslova da se njen telefon tako lako kompromituje.

Šokantni incident, koji su bezbednosni izvori otkrili listu, obašnjava zašto je gospođa Tras bila primorana da promeni broj mobilnog telefona koji je koristila više od decenije neposredno pre nego što je postala premijerka.

Odluka o njenoj promjeni objavljena je tada zbog konfuzije i uznemirenosti među ministrima i savetnicima u kabinetu koji odjednom nisu mogli da je kontaktiraju.

U saopštenju objavljenom Ministarstvu bezbednosti u subotu poslepodne, portparol britanske vlade je rekao: „Ne komentarišemo sigurnosne aranžmane pojedinaca. Vlada ima snažne sisteme za zaštitu od sajber pretnji. To uključuje redovne sigurnosne brifinge za ministre i savete o zaštiti njihovih ličnih podataka i ublažavanju sajber pretnji“.

***

BONUS VIDEO: Novi premijer Velike Britanije navija za Sautempton

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar