Mnoge reke u središnjoj, severnoj i istočnoj Sloveniji još uvek poplavljuju. Hidrolog Janez Polajnar upozorio je građane da mogu da očekuju ​​izlivanje reka. Prema njegovim rečima, situacija bi se trebalo da počne da se smiruje ​​u popodnevnim i večernjim satima u nedelju uveče.

Danas se očekuje i porast vodostaja reka u južnoj Sloveniji.

Krka će jačati i plaviti na područjima čestih poplava.

Veliki problemi u saobraćaju

Zbog poplava su zatvorene mnogi putevi u severnom Primorju, Gorenju, Koruškoj, Štajeru i središnjoj Sloveniji. Uslovi se stalno mijenjaju i nova područja se plave. I dalje je zatvoren štajerski autoput između Žaleca i Vranskog prema Ljubljani i između Blagovice i Šempetra prema Mariboru.

Padavine ponovo jačaju, pa iz Saobračajno-informativnog centra za državne puteve vozače upozoravaju da se pre puta raspitaju o stanju na putevima ili da na put ne kreću ako to nije preko potrebno.

Željeznički saobraćaj između Jesenica i Ljubljane je obustavljen.

Takođe se apeluje na vozače da zbog velike količine vode na kolovozu voze oprezno, da poštuju pravila hitnih službi i da ne voze po poplavljenim područjima i zatvorenim putevima.

Slovenija poplava Foto:Tanjug/AP Photo/Gregor Ravnjak

Smiruje se situacija u Celju

U Celju gde je nabujala Savinja u petak pretila velikim poplavama, se smanjuje. Vodostaj reke se smanjio za dva metra u odnosu na najviši vodostaj od petka, objavila je celjska opština.

Nakon što je u petak evakuisano oko 4.000 građana, stanovnici Otoka i Starog grada sada mogu da se vrate u svoje domove.

Pročitajte još...

Veliki problemi u mestu Črna na Koroškem

Uprkos naporima, slovenska vojska još nije uspela da se probije do Črne na Koroškem, gde su mnogi zbog katastrofalnih poplava ostali bez vode, struje i mobilnog signala.

„Još uvek imamo samo vezu s mestom Črna na Koroškom preko regionalnog centra za obaveštavanje s vatrogascima u vatrogasnom domu, sve ostale veze ne rade, tako da ne znamo razmere nesreće u opštini. Glavni prioritet danas je pronaći put do opštine Črna da možemo da dođemo i pomognemo, tehnici, kao i u hrani i vodi, nedostaje im i dizel goriva za agregate“, opisao je situaciju Matijević iz Civilne zaštite.

BONUS VIDEO Uragan Ijan opustošio Kubu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar