Bašar al Asad
Bašar al Asad Foto: EPA-EFE/SANA

Sirijski predsednik Bašar al-Asad može da prisustvuje samitu Arapske lige "ako to želi", rekao je danas generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit, nakon što je Sirija ponovo primljena u tu organizaciju.

Odgovarajući na pitanje da li bi Asad mogao da učestvuje na samitu u Saudijskoj Arabiji 19. maja, Geit je rekao „ako želi, može, jer Sirija je, počev od ovog događaja, puni član Arapske lige“, prenosi Rojters.

„Od sutra ujutro, imaju pravo da zauzmu svoje mesto u Ligi. Ukoliko pozivnica stigne od zemlje domaćina samita, a Asad ima želju da dođe, on će učestvovati“, izjavio je Geit na konferenciji za novinare u Kairu.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige usvojili su danas odluku o vraćanju Sirije u članstvo u toj organizaciji posle više od 10 godina suspenzije.

Odluka koja je usvojena kao rezultat regionalnih nastojanja da se normalizuju odnosi sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, doneta je na ministarskom sastanku iza zatvorenih vrata u sedištu Arapske lige u Kairu.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano 2011. godine posle gušenja u krvi protesta protiv Asada, koji su doveli do razornog građanskog rata.

Mnoge arapske zemlje su zatim povukle diplomatske predstavnike iz Damaska.

***

BONUS VIDEO: Snimak iz drona pokazuje sav užas zemljotresa u Siriji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar