Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nesvakidašnja višečasovna potera u podgoričkom naselju Tološi je završena - šinterska služba je od 21 čas uhvatila vuka koji je pobegao iz zoo-kazamata Aca Novovića, gde godinama živi čopor zveri. Međtani tvrde da Novović godinama, drži više od 20 vukova u zatočeništvu, u naselju Tološi, a do sada mu niko nije zabranio neobičan hobi uprkos tome što nema dozvolu za držanje.

Vuk je, kako se pretpostavlja, iz dvorišta Novovića pobegao oko 17 časova, a potom su ga meštani u nekoliko navrata videli i pokušavali da ga zaustave.

Pripadnici šinterske službe uhvatili divlju životinju koja je prethodno par sati lutala gusto naseljenim delom grada, ulazila ljudima u dvorišta.

„Deca su se sa drugarima igrala u dvorištu, kada je jedan od njih uzviknuo da je u dvorištu pas. Pogledao sam i shvatio da je reč o vuku“, kazao je jedan od meštana, otac petogodišnjaka, koji je želeo anonimnost.

On je isterao vuka iz dvorišta i nije bio iznenađen prisutvom divlje životinje, jer je u tom podgoričkom naselju u zatočeništvu čopor vukova.

Oni se svakodnevno „oglase“ neprijatnim zavijanjem u posle podnevnim satima, kada je vreme hranjenja i podsete naviknute meštane na svoje prisustvo.

Aco Novović godinama, tvrde meštani, drži više od 20 vukova u zatočeništvu, u naselju Tološi, a do sada mu niko nije zabranio neobičan hobi uprkos tome što nema dozvolu za držanje, prenose „Vijesti“.

On je pre nekoliko godina najavljivao da će izgraditi nešto nalik zoo-vrtu i da će vukove premestiti, ali se to nije desilo.

Zbog toga što drži vukove u naseljenom mestu i u blizini njihovih kuća, više puta su negodovale i komšije.

 

Vukove drži 35 godina

 

Podgoričanin vukove drži 35 godina, kada je nabavio prvo mladunče.

On je ranije tvrdio da su vukovi u njegovim kavezima četvrta generacija, te da su uzgajani u pitomim uslovima, te da nijedan nije direktno iz prirode.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, svi koji nabave divlje životinje koje nameravaju da drže u zatočeništvu, u obavezi su da podnesu zahtev za izdavanje dozvole i da o tome obaveste nadležne, u roku od 30 dana od dana pribavljanja životinje.

U suprotnom, rizikuju novčanu kaznu od 2.000 do 40.000 evra za pravno, odnosno 250 do 2.000 evra, za fizičko lice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar