Mladen Kruljac i David Kruljac Foto: Facebook

Kako piše Index.hr pravna država u Hrvatskoj pokazuje svoju brzinu i efikasnost, u svim slučajevima u kojima akteri nisu deca HDZ-ovaca.

Pročitajte još:

Čini se da sudovi najbrže reaguju kad se radi o sirotinji i nezaštićenima, dok strogost izostaje kad je reč o uticajnim, bogatima, moćnima. A u Hrvatskoj nema bolje zaštite od one političke, što se uglavnom odvija pod krilom HDZ-a, piše Index.hr.

Pogotovo su zaštićeni sinovi HDZ-ovca, budući da praksa pokazuje da hrvatski sudovi za premlaćivanja, zastrašivanja, pretnje ili dilovanje imaju poseban senzibilitet.

Đakićev sin na kokainu pretio policajcima

Josip Đakić arhetipski je primer HDZ-ovog šerifa. Radi se o dugogodišnjem HDZ-ovom šefu Virovitičko-podravske županije, predsedniku HVIDRA-e, saborskom zastupniku. Poznato je da ima radikalne stavove, ali i eksplozivnu narav.

Josip Đakić Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Đakić je, naime, 1998. godine pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri meseca jer je fizički napao policajca. Pet godina kasnije Josip Đakić je izvukao pištolj i uperio ga u obežbeđenje diskoteke jer je ovaj tražio da plati ulaznicu. Pretnja pištoljem Đakiću nije bila dovoljna, pa je redara usput i udario nogom u stomak.

Josip Đakić ima četiri sina.

Jednome od njih, kako su nedavno izvestili mediji, Opštinski kazneni sud u Zagrebu izrekao je kaznu od 10 meseci zatvora zbog pretnji smrću četvorici zagrebačkih policajca. Radi se o Tomislavu Đakiću, koji ipak neće u zatvor jer mu je kazna zamenjena radom za opšte dobro, odnosno u kaznu mu je uračunato i mesec dana koje je, nakon samog događaja, proveo u istražnom zatvoru. Tomislav Đakić tako mora da odradi još 540 sati društveno korisnog rada. Drugim rečima, kažnjen je on po principu jedan dan zatvora za dva sata rada.

Tomislav Đakić je, 18. juna 2020. godine u Zagrebu s društvom narušavao javni red i mir. Pozvana je policija, na teren su izašla četiri policajca, koje je Đakić vređao, pa su ga prisilno morali odvesti u stanicu.

Tomislav Đakić Foto: Facebook

„Vi ste balavci, tek ste došli s akademije. Je*em vam majku. Pušite ku*ac. Videćete kad dođe Jopa, zvaće načelnika i Božinovića. Svi ste vi klošari. Znate li ko je moj otac? Pi*ka vam materina. Je*at ću vam žene i decu, glupani retardirani“, galamio je Đakić.

Zatim se okrenuo prema jednom od policajaca s ciljem da ga uplaši.

„Tebe ću, klošaru, da zapalim. Svi ćete otkaz da dobijete“, vikao je tada.

Đakić je te večeri bio pijan, a kasnije mu je u urinu pronađen i kokain.

I drugi sin pretio je novinaru i Srbima čestitao Božić uz fotografiju ustaškog koljača iz Jasenovca.

Još jedan sin Josipa Đakića, Ivan Đakić, je 2018. godine novinaru Ivanu Žadi pretio smrću.

I najstarijem sinu uslovna kazna za pokušaj ubistva

Najstariji sin Hrvoje se triput autom zaleteo u čoveka, pokušavajući da ga ubije. On se u leto 2012. Hrvoje Đakić je tada imao 1.2 promila alkohola u krvi.

Osuđen na uslovnu kaznu zatvora, iako se teretio za pokušaj ubsitva. Županijski sud u Zadru je Hrvoja Đakića osudio na deset meseci uslovnog zatvora s rokom od tri godine.

Divljao i sin bivšeg državnog sekretara

Devijantnim ponašanjem proslavio se i Karlovčanin Željko Goršić, sin istoimenog nekadašnjeg državnog sekretara u MORH-u.

Danijl Trupkovič i Željko Goršić Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

On je 2008. godine, s tadašnjim gradskim odbornikom Danijelom Trupkovićem te još dvadesetak članova omladine HDZ-a, dva sata divljao u naečer u jednom pabu, vređajući goste, lomeći čaše i ostali inventar uz povike „Ajmo ustaše“.

Goršić je kažnjen novčanom kaznom, a kasnije je završio u zatvoru zbog drugog dela.

Naime, tri godine kasnije Željko Goršić, Danijel Trupković i Vladimir Vogrinec teško su pretukli Marka Jovkovića u jednom kafiću. Goršić je dobio sedam meseci zatvora. U vreme izricanja presude više nije bio član HDZ-a.

Sinu generala pronađeni kokain i marihuana, kažnjen društveno korisnim radom

Zatvorsku kaznu je izbegao i sin generala Mladena Kruljca.

Mladen Kruljac Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Davidu Kruljcu policija je pronašla 27 grama kokaina i skoro četiri kilograma marihuane te 118 hiljada evra, za koje je policija smatrala da ih je zaradio preprodajom droge. Osim droge i novca, nađeni su i digitalna vaga te uređaj za prešanje.

Opštinski kazneni sud u Zagrebu Kruljca je osudio na godinu dana zatvora, što je kasnije pretvoreno u 730 sati korisnog rada, a ujedno mu je izrečena i novčana kazna od 500 dnevnih dohodaka, što u njegovu slučaju iznosi 200.000 kuna.

BONUS VIDEO: Migranti u Velikoj Kladuši

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare