FOTO: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Nakon što je drugi talas koronavirusa stavljen pod kontrolu u Singapuru, taj grad-država je sada na putu da se suoči sa drugom najgorom infekcijom u svojoj istoriji, sa denga groznicom.

Više od 14.000 slučajeva denga groznice prijavljeno je u Singapuru od početka godine, prema Nacionalnoj agenciji za životnu sredinu (NEA), prenosi CNN.

Očekuje se da će ukupan broj slučajeva za čitavu godinu premašiti 22.170, koliko je bio prijavljenih u 2013. godini, a što je najveća epidemija denge u istoriji Singapura.

Denga je virusna infekcija koju prenosi vrsta komarca odgovorna i za širenje zike, čikungunia i žute groznice. Obično se nalazi u vrućim, vlažnim predelima tropa i suptropa, a u ekstremnim slučajevima denga može rezultirati smrću.

U Singapuru je ove godine umrlo 16 ljudi od denge – dvostruko više nego 2013. godine. Topliji meseci od juna do oktobra tradicionalno su vrhunac denga sezone, ali ove godine je bilo posebno loše, piše CNN.

Samo tokom prošle nedelje prijavljeno je 1.468 slučajeva, treću nedelju zaredom slučajeva je premašio hiljadu, što je najveći broj slučajeva denge u jednoj nedelji koji je zabeležen u Singapuru.