Kolumbija Bogota Foto:Shutterstock

Američka ambasada u Kolumbiji istražuje nekoliko slučajeva misterioznog neurološkog oboljenja poznatog kao havanski sindrom, saopštili su američki zvaničnici, nekoliko dana pre nego što se očekuje poseta državnog sekretara SAD Antonija Blinkena, prenosi Volstrit džornal.

U elektronskim porukama zaposlenima u ambasadi, koje su poslali ambasador Filip Goldberg i drugi Stejt department je obećao da će se pozabaviti tim pitanjem „ozbiljno, objektivno i sa osetljivošću“ dok rade na utvrđivanju ko je pogođen.

Osoblje ambasade je sredinom septembra putem imejla prvobitno upozoreno na „neobjašnjiv zdravstveni incident“. U kasnijoj poruci od 1. oktobra obavesteno je osoblje ambasade da regionalna kancelarija za bezbednost istražuje „dodatne anomalne zdravstvene incidente“, što je termin koji Vlade SAD koristi za bolest, prenosi RTS.

U oktobarskom mejlu se dodaje da „ne postoji stigma u prijavljivanju bilo kakvih zdravstvenih incidenata u kojima osnovni uzroci nisu poznati“.

Jedan američki zvaničnik rekao je da su poznata najmanje dva slučaja, da je u oba reč o američkim državljanima, ali se smatra da je pogođeno još nekoliko njih. Taj neimenovani zvaničnik je rekao da je najmanje jedna porodica odletela iz zemlje na lečenje i da je zabrinutost poslednjih dana postala „ozbiljnija“.

„Definitivno je postojala porodica koja je pogođena u manjoj meri. Odrasli se prijavljuju za ono za šta se prijavljuju i rizike koji sa tim proističu… Ciljanje ili čak slučajno pogađanje dece trebalo bi da bude crvena linija“, rekla je osoba koja poznaje situaciju u ambasadi.

Očekuje se da će Entoni Blinken sledeće nedelje posetiti Bogotu u okviru brze turneje po Latinskoj Americi, izjavilo je nekoliko zvaničnika. Stejt department nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Ambasada SAD u Bogoti odbila je da komentariše slučaj, prenosi Volstrit džornal.

Ako se potvrde, to će biti najnoviji u nizu incidenata koji se podudaraju sa putovanjem visokih zvaničnika SAD u inostranstvo. U avgustu je potpredsednica Kamala Haris odložila odolazak u Vijetnam nakon izveštaja o incidentu u kome je meta bio tamošnji zvaničnik.

Službenik američke Centralne obaveštajne agencije koji je u septembru putovao sa direktorom Agencije Vilijamom Burnsom u Indiju, prijavio je simptome „Havana sindroma“.

Volstrit džornal, pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike SAD, piše da je CIA evakuisala obaveštajca koji je služio u Srbiji i koji je pretrpeo ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao „havanski sindrom“.

Neobjašnjivi zdravstveni incidenti poznati su kao havanski sindrom jer su se prvi put pojavili među američkim diplomatama i obaveštajnim službenicima na Kubi krajem 2016. Simptomi uključuju vrtoglavicu, glavobolju, umor, mučninu, anksioznost, kognitivne poteškoće, zujanje u glavi i gubitak pamćenja.

Bonus video: Havanski sindrom – nekad lečenje, danas oružje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar