Foto: EPA-EFE/MARTON MONUS

Ukrajinske i mađarske vlasti izrazile su danas spremnost da ublaže napetost nastalu oko pitanja mađarske dijaspore na zapadu Ukrajine.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto danas je u Kijevu rekao da je u Ukrajinu došao da bi se okončalo pogoršavanje bilateralnih odnosa.

„Možemo da prekinemo pogoršavanje odnosa i da krenemo pravim putem“, rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Pročitajte još:

Dve susdene zemlje su pre epidemije koronavirusa krenule u normalizaciju odnosa ali su ukrajinske vlasti u oktobru optužile Budimpeštu za mešanje u unutrašnja pitanja zemlje. Sijarto je tada pozvao na podršku promadjarskih kandidata na lokalnim izborima u Ukrajini.

Kuleba je rekao da nema razloga da se tvrdi da su Mađari u Ukrajini „skloni separatizmu“ i dodao da ukrajinske vlasti ne žele da ugroze te Mađare.

Napetost između dve zemlje nastala je 2018. godine, kada je Budimpešta osudila usvajanja ukrajinskog zakona o učenju ukrajinskog jezika. Mađarske vlasti su ocenile da zakon podriva jezike manjinskih grupa.

U Ukrajini živi oko 100.000 Mađara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar